Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/07/2011

Winter's Bone

Zwijgen is goud

De omgeving waar een film is opgenomen kan soms als extra karakter worden gezien en dat is bij Winter’s Bone zeker het geval. Het kale, koude landschap van Missouri vormt de perfecte achtergrond voor de zoektocht van de hoofdrolspeelster; dit deel van Amerika krijg je niet vaak te zien. Iedere scène druipt van de armoede en authenticiteit; zelfs de gezichten hebben de weerbarstigheid van het rauwe landschap overgenomen.De 17-jarige Dee Dolly leeft samen met haar broertje, zusje en zwakzinnige moeder in een trailer in het Ozark-gebergte. Haar vader zat in de gevangenis maar is op borgtocht vrij. Als onderpand heeft hij de trailer opgegeven, wat betekent dat Dee en haar familie binnenkort worden uitgezet als hij niet bij de rechtbank verschijnt. Dee besluit haar vader te zoeken maar stuit op veel weerstand als ze in de omgeving vragen gaat stellen. De gemeenschap, waar iedereen familie van elkaar lijkt te zijn, is gewend problemen zelfstandig op te lossen. Haar oom, liefkozend Teardrop genoemd, is aanvankelijk allesbehalve hulpvaardig maar ontdooit langzaam naarmate Dee een beerput aan geheimen opentrekt.

De film sluimert en schuurt en weet een steeds intenser wordende spanning te creëren, dankzij de sfeervolle beelden en het naturelle en onderhuids broeiende acteerspel van met name Jennifer Lawrence (Dee) en John Hawkes (Teardrop). De spanning wordt versterkt door dreigende banjomuziek die verbonden lijkt te zijn met de wind en rustig door elke scène waait. Criminaliteit en drugsgebruik zijn binnen de gesloten gemeenschap een gegeven waar niet direct over gesproken wordt, maar dat verweven lijkt te zijn in het dagelijkse bestaan. Het uitvergroten van armoede en het clichébeeld van een gebied dat wordt bevolkt door 'hillbillies' ligt op de loer. Regisseuse Debra Granik heeft dat echter heel knap omzeild. Vals sentiment heeft plaatsgemaakt voor rauwe authenticiteit.

Winter’s Bone lijkt erg sterk op Frozen River, een andere kleinschalige film over een arm en afgelegen gebied in Amerika waar criminaliteit een mechanisme is om te overleven. Het is verfrissend om te ontdekken dat er filmmakers zijn die een ander beeld laten zien van Amerika. Een beeld dat haaks staat op glamour en bordkartonnen helden. Het verhaal is bij vlagen wat repetitief als Dee verschillende personen bezoekt op zoek naar antwoorden. Ze lijkt geen stap verder te komen en de uitzichtloosheid is voelbaar. De film bestempelen als thriller kan wellicht verkeerde verwachtingen wekken. Je zult geen spannende actiescènes vinden maar wel een humaan verhaal, doorspekt met geheimen waarvan het de kunst is ze laagje voor laagje te verwijderen om tot de kern te komen.

De dvd
De beeld- en geluidskwaliteit is bijzonder sterk op deze dvd. De film is opgenomen met een digitale “Red-Camera” die haarscherpe beelden kan vastleggen, zowel bij nacht als bij daglicht. Als extra staat er op de schijf een muziekvideo van Dickon Hinchliffe, genaamd "Hardscrabble Elegy". Deze muziek is ook in de film te horen. Verder zijn er een aantal deleted scenes te bewonderen die om begrijpelijke redenen werden geschrapt omdat ze weliswaar sfeerverhogend zijn, maar niet in dienst staan van het verhaal. Ook is er een erg rauwe making of te zien waarbij je vooral beelden achter de schermen ziet zonder commentaar. Extra’s zonder opsmuk, geheel in stijl van de film.
DVD

21/07/2011

Paradiso Home Entertainment

Widescreen 16:9

Engels Dolby Digital 5.1/DTS 5.1

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.