Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

09/04/2012

X

Meedogenloze straten

X is een film over de hedendaagse prostitutie in de grote wijken van Sydney. Hij portretteert niet alleen het leven van een beginnend en een eindigend prostituee, maar brengt ook vooral het harde en onberekenbare straatleven in kaart. Een straatleven dat volgens deze film niet per se in verborgen stegen ligt maar zomaar eens om de hoek kan plaatsvinden. Regisseur Jon Hewitt stelt ons voor aan dit grimmige bestaan waarin mensen overleven, dromen maar ook sterven. Hij laat zijn personages over aan de grillen van de besluiteloze en meedogenloze straten en diens betreders. Elke nacht is anders en kan weleens succesvol of fataal zijn. Zo ook voor de hoofdrolspeelsters.Holly (Viva Bianca) zit al sinds haar vijftiende in de prostitutie en heeft maar één afspraak met zichzelf: voor haar dertigste een nieuw leven beginnen. Na jaren van tippelen op hoge en lage stoepen is het eindelijk zo ver. Ze ziet haar uitweg in Parijs en maakt zich klaar om te vertrekken alvorens nog een laatste nacht te moeten werken. Tegelijkertijd stapt de zeventienjarige Shay (Hanna Mangan Lawrence) de bus uit om haar nieuwe leven op straat te beginnen. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden kruisen hun wegen en neemt Holly Shay mee voor haar laatste afspraak. Maar onverwachts komen ze in een levensgevaarlijke situatie terecht. Mensen schieten, auto’s scheuren en Holly en Shay rennen voor hun leven. Na alle overlevingstactieken uit de kast te hebben gehaald, lijken ze het gered te hebben. Holly kan haar vlucht nog halen en Shay leeft simpelweg nog. Maar de nacht is nog niet voorbij.

Dat prostitutie het ouds bedreven beroep ter wereld is, weten we ondertussen wel. En dat prostituees vaak een ongelukkig leven leiden en vrijwel altijd om worden gebracht weten we ook al. Deze film biedt echter een uitweg aan de callgirls, de strippers en de andere straatmeiden. Ze kunnen in de betere kringen terecht komen en zelfs ambities hebben om hun leven in eigen hand te nemen. De film begint met het schrille contrast tussen Holly die zich omhoog heeft weten te werken en enkel nog in de chiquere kringen verkeerd enerzijds en Shay die huilend haar eerste klus ondergaat anderzijds. Er bestaat hoop voor de beginnende tieners. Geluk en medelijden kan hen redden als ze in de juiste lichamen terecht komen, mits ze niet de verkeerde weg kiezen en als heroïneverslaafde eindigen.

Hewitt laat de grimmige sfeer van dit hedendaagse Australische straatleven door de donkere beelden en het slimme gebruik van de straatverlichting goed naar voren komen. Het grootste gedeelte van de film speelt zich 's nachts af waardoor het hele leven in duisternis gehuld lijkt te zijn. De straten bepalen in deze film letterlijk het leven als Holly en Shay langs de woorden “Run” en “Now” rijden en besluiten weg te rennen. Het noodlot van elke straat staat vast: waar op de ene stoep een klant wacht, wacht op de andere een messteek. Waar je in de ene straat bestolen wordt, word je op de andere beschermd. Waar je op het ene moment tegen twee heroïneverslaafde twintigers aan loopt, word je op het andere gered door een vriendelijke taxichauffeur. Hoewel Holly haar leven in controle denkt te hebben gehad door vast te houden aan haar droom, ontkomt ze toch toch niet aan haar lot als straatdame. Dit haalt meteen alle hoop weg voor de rest van de prostituees en laat Shay op het einde dan ook heel terecht wensen dat ze kon verdwijnen.

Wederom een film over prostitutie waarin eenzaamheid en misere domineren, maar de film werd goed ontvangen tijdens het Melbourne International Film Festival in 2011. Wellicht omdat X soms behoorlijk dichtbij het alledaagse leven komt. De tippelzones bevinden zich overal en net als al het andere stadsvolk bestelt Shay haar frietjes bij de fastfoodkeet in de hoofdstraat. Dit zorgt voor het harde besef dat meerdere jonge meisjes met korte rokjes hun eten misschien wel betaald hebben met hun lichaam (ook buiten de film). Waarschijnlijk was dit één van Hewitts doelstellingen, omdat hij naar eigen zeggen het leven graag laat zien zoals het ‘echt’ is. De scheidslijn tussen mensen is vaak kleiner dan hij lijkt; zo ook de scheidslijn tussen de grijze en de rode straten in Sydney.DVD

26/01/2012

A-Film

16:9 (2.35)

DD 5.1

Nederlands

Plaats uw reactie

asjefsdpvkkz op 08/06/2016

where can i buy azithromycin online clomid ventolin buy azithromycin buy acomplia
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.