11 september 2007

11 september 2007

Nederland krijgt een filmcanon

Nederland krijgt een filmcanon
05/10/2008
n opdracht van het Nederlands Filmfestival presenteert een commissie onder leiding van oud-Tweede Kamer-voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven de Canon van de Nederlandse film. De volledige archieven van de Nederlandse film zijn terug gebracht tot een lijstje van zestien titels.

Audrey Hepburn

Deze uitgekozen films – lang en kort, speelfilm en documentaire – vormen of vertegenwoordigen de meest onmisbare kern van de Nederlandse filmgeschiedenis. Chronologisch gezien liggen de films verspreid tussen De mésaventure van een Fransch heertje – een van de eerste Nederlandse fictiefilms, tot Father & Daughter – de (op dat moment) meest recente Oscar-winnaar. Ook klassiekers als Turks Fruits en Flodder zijn aanwezig; terwijl enkele grote titels als Soldaat van Oranje en Glas de opvallende afwezige zijn.

Naast deze lijst van zestien filmtitels stelde de commissie nog een lijst op. Dit tweede overzicht bevat allerlei belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse filmgeschiedenis. Zo is er aandacht voor de opkomst van geluid en ondertiteling, het Polygoonjournaal en bloei- en crisisperiodes en internationale filmprijzen. Maar ook voor filmcensuur, de filmliga, de filmacademie en “onze” (want half-Nederlandse) Audrey Hepburn.

Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 11/09/2009

Wauw, was Hepburn half-nederlands? Dat ik dat niet wist!
Ralph op 11/09/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Ze had een Nederlandse moeder ja, en een Britse vader. En ze was dan weer in BelgiŽ geboren.
Ikbenlara op 11/09/2009

Alle begin is belachelijk
wel, dan eis ik in naam van BelgiŽ ook een deel van haar op.
Springrose op 11/09/2009

I used to have an open mind but my brains kept falling out
Zestien titels die de onmisbare kern van de Nederlandse filmgeschiedenis vormen of vertegenwoordigen? Eigenlijk best weinig. Zal er hierover nog een debat worden gehouden of wij als Nederlands (film)publiek het hiermee eens zijn of wordt dit lijstje voor zoete koek geslikt?
Erwan op 12/09/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Is Katherine dan ook half-Nederlands of heeft zij een andere moeder?Dat canon heb ik met veel misbaar ontvangen. Het leek mij, ondanks dat er best aardige titels tussen staan, dat er vooral is gekeken naar populariteit bij de grote regisseurs plus - en dat vind ik nog het ergste - dat er was gekozen om slechte 1 titel per regisseur te nemen. Stel je eens voor als Duitsland een keuze had moeten maken tussen "Metropolis" en "M", beiden van Fritz Lang? Waanzin! Sowieso zijn 16 titels veel te weinig en ik mis bijvoorbeeld echt geweldige films als "Spoorloos" (die staat notabene in "1001 movies you must see before you die", godbetert) en "Langer Licht" evenals de door Ralph genoemde afwezige titels!
Ralph op 12/09/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
@ Erwan: ben ik heel dom als ik me hardop afvraag of zij uberhaupt familie waren? (dacht het namelijk niet)
Erwan op 12/09/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Ja, je hebt helemaal gelijk. Geen familie :-)
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.