Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

San Francisco (W.S. Van Dyke, 1936)

San Francisco (W.S. Van Dyke, 1936)

San Francisco is een hele bijzondere rampenfilm, maar hoort absoluut in dit rijtje thuis. De film begint als een soort romantische screwball-achtige dramady rondom clubeigenaar/politicus Blackie Norton (Clark Gable) die in 1906 in San Francisco een jong meisje (Jeanette MacDonald) als zangeres contracteert. Zijn concurrentie probeert haar bij hem los te weken zodat zij voor hen komt werken. Dan ineens, na ongeveer een uur en een kwartier in de film, vindt de hevige aardbeving van San Francisco uit 1906 plaats. Heel de stad valt uit elkaar en alsof dat nog niet erg genoeg is, verliest Blackie het meisje ook nog eens uit het oog. Flink door elkaar geschud gaat hij in een in puin liggend San Francisco naar haar op zoek.De film werd genomineerd voor zes Academy Awards en won er uiteindelijk één. San Francisco laat op indrukwekkende wijze zien hoe een natuurramp het leven ineens stil laat staan en lekker alles overhoop gooit. Let u vooral ook op Spencer Tracy als priester, de prachtige decors en special effects en uiteraard, niet over het hoofd te zien, de herkomst van het woord ‘boxershort’ rondom het lichaam van Clark Gable.

Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan:
Houdt u wel van een aardschokje, kijk dan ook eens naar Earthquake uit 1974. Een van de meest bekende rampenfilms uit de rampenfilmrage van de jaren zeventig, maar helaas ook een van de minste. De makers van deze film hadden, net als Roland Emmerich 35 jaar later, het idee om een rampenfilm der rampenfilms te maken. Verschillende personages en verschillende verhaallijnen samengebracht in een allesvernietigende ramp. Het nadeel is dat de verhaallijntjes niet al te interessant zijn en de hoofdpersonen ronduit onsympathiek. Toch als voorbeeld voor een rampenfilm ideale lesstof om de structuur van een rampenfilm te ontleden.

Voor de spektakel der spektakels werd een blik bekende acteurs opengetrokken en de net uit The Godfather gerolde Maria Puzo mocht aanschuiven voor het script. De hoofdrollen werden vertolkt door rampenfilmveteranen Charlton Heston en George Kennedy. Ook zijn er rollen voor de destijds grandioos populaire Richard Roundtree (Shaft) en Ava Gardner. In een als cameo bedoeld rolletje dat toch over de hele film werd uitgesmeerd, herkennen we ook Walter Matthau nog als dronkelap.

Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.