Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

The War Game (Peter Watkins, 1965)

The War Game (Peter Watkins, 1965)
Iets heel anders nu: Peter Watkins’ The War Game. Een ronduit schokkende soort van documentaire/mockumentary over een nucleaire aanval op Groot-Brittannië. Waar een jaar eerder nog werd gelachen om de angst voor de bom bij Stanley Kubricks Dr. Strangelove, en de angst al behoorlijk toen nam bij Fail-Safe (1964) van Sidney Lumet, gaat Peter Watkins veel verder en laat hij zien wat voor gevolgen zo’n bom zou hebben op mensen. Blindheid, huid die door de enorme hitte loskomt en meer van dat soort gezellige, maar niet op alle feesten en partijen geschikte onderwerpen.

Omdat deze gezellige taferelen vrij expliciet zijn, en omdat de film - zo wordt gefluisterd - in ging tegen de stelling van de overheid dat een nucleaire aanval best te overleven valt, werd de film lange tijd van de televisieschermen gebannen. De makers zagen echter wel een mogelijkheid de film groots in de bioscopen uit te brengen, en mede hierdoor won de film velen prijzen, waaronder de Oscar voor beste documentaire. The War Game is nog altijd de enige fictiedocumentaire die ooit deze Oscar wist te winnen.Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan:
De Koude Oorlog liep al behoorlijk op zijn einde toen in 1986 de film When the Wind Blows van regisseur Jimmy T. Murakami uitkwam. Maar in dat maakt deze film niet minder schokkend. Dit is bijzonder omdat het hier draait om een animatiefilm.

De film verhaalt over twee simpele, wat oudere mensen, wonend in een klein schattig huisje in een klein dorpje. De man leest zich flink in in de door de overheid verspreidde literatuur over hoe om te gaan met het vallen van de bom (zie het screenshot van The War Game), zijn vrouw gaat verder met aardappels schillen. Ze maken zich niet zo veel zorgen, want ze volgen gewoon de pamfletten en bouwen in hun huiskamer een geïmproviseerde schuilkelder met behulp van een deur, een matras en wat kussens. De bom valt en zonder al te veel weg te geven over het einde van de film, het echtpaar sterft een langzame dood. Oei, nu doe ik het toch. Dit is echter geen spoiler, want hier draait de hele film om.

De combinatie tussen humor en gruwelijke ellende werkt ijzersterk, want het is geen fijne ervaring deze lieve mensen langzaam te zien sterven aan iets waarvan zij dachten dat het allemaal wel mee zou vallen. Dit blijven ze dan ook tot het bittere eind volhouden.

Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.