Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

Miracle Mile (Steve De Jarnatt, 1988)

Miracle Mile (Steve De Jarnatt, 1988)
“L.A.'s going to be a desert again very soon.”
En dan nucleaire rampenfilm op een hele andere manier verbeeld. Een soort van thriller, of een soort van rampenfilmversie van Martin Scorsese’s After Hours (1985); een vergelijking die we te danken hebben aan Roger Ebert: “Both show a city at night, sleeping, dreaming, disoriented, while a character desperately tries to apply logic where it will not work.”Laat ik dat eens verduidelijken met een beschrijving van waar de film over gaat. Ene Harry Washello (een pre-E.R. en een post-Revenge of the Nerds rol van Anthony Edwards) leert een leuk meisje kennen, spreekt met haar af bij een diner, verslaapt zich grandioos, wacht op het meisje, telefoon in telefooncel rinkelt. Nah, Harry had natuurlijk Phone Booth (2002) nooit gezien, dus wist hij veel dat je in zo’n geval de telefoon nooit moet opnemen. Of misschien toch wel: aan de andere kant van de lijn is een nogal chaotische mannenstem te horen die blijkbaar het verkeerde nummer heeft gedraaid. Hij denkt dat hij zijn vader aan de lijn heeft, maar vertelt onbewust tegen Harry dat dé bom er aan komt en over ongeveer een uurtje Los Angeles zal bereiken. Is het een flauwe grap of is het toch waar? Op bijzonder effectieve wijze bouwt regisseur Steve De Jarnatt (die zich hierna spijtig genoeg vrijwel alleen nog richtte op televisie) de spanning op. Vragen over hoe mensen om gaan met een ramp worden erg realistisch verbeeld in deze uitermate beklemmende film.

Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan:
Als u geen vertrouwen heeft in de verantwoordelijkheid van landen die in het bezit van atoomwapens en u toch wel op de hoogte wil blijven als het gaat om het omgaan met een nucleaire ramp, kunt u ook Testament (1983) eens uit de mottenballen halen. Deze oorspronkelijk voor televisie gemaakte dramafilm, die naar screening bij de Paramount-bazen alsnog een bioscooprelease kreeg, gaat over een gezinnetje met drie kinderen. Manlief vertrekt voor zijn werk buiten de stad en op dat moment, wanneer moeder Jane Alexander alleen thuis is met haar kindjes, valt er een atoombom. Van manlief ontbreekt elk spoor en verwacht wordt dat hij in het gebied was waar een bom is gevallen. Dit is natuurlijk vreselijk voor het gezinnetje, maar aangezien manlief gespeeld wordt door de altijd de irritatiegrens benaderende William Devane, is de schade voor de kijker nog te overzien.


Vanaf dit punt echter is Testament een erg emotionele film van een steeds verder uitdunnende en geïsoleerde samenleving en een moeder die er alles aan probeert te doen voor haar kinderen te blijven zorgen. Lukas Haas maakte hiermee zijn debuut en ook Kevin Costner is in een erg vroege rol te ontdekken.

Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.