Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

When Time Ran Out (James Goldstone, 1980)

When Time Ran Out (James Goldstone, 1980)
“I’m Gonna Give you a Piggyback ride”
When Time Ran Out. Is dat niet die vreselijk slechte rampenfilm? Ja, precies. Dat is deze. Toch staat hij zonder twijfel in de lijst, juist omdat hij zo verschrikkelijk slecht is. Alles wat je moet weten over een rampenfilm, zit in deze film. Dat dat toevallig de noemer ‘clichés’ mee moet krijgen, is niet anders. Deze vulkanenfilm is een van de laatste stuiptrekkingen van het in de jaren zeventig zo populaire genre en is ook meteen de laatste bioscoopfilm van - daar is ‘ie weer - producent Irwin Allen.Het heerlijke aan deze film is dat vrijwel alle grote namen uit de sterrencast contractueel verbonden waren aan Irwin Allen en dus wel moesten verschijnen in deze film. Paul Newman, William Holden, Ernest Borgnine en Red Buttons bijvoorbeeld. Steve McQueen zat in hetzelfde schuitje, weigerde te verschijnen in een gepland vervolg op The Towering Inferno, maar stierf kort daarna. Er wordt gespeculeerd dat dit de voornaamste reden is geweest waarom hij niet mee deed in When Time Ran Out

Nog zo’n feitje dat het kijken van deze film alleen maar plezierig maakt, komt van de trivia pagina van IMDb.com: “Paul Newman confessed in interviews towards the end of his life that When Time Ran Out.... was the only movie he ever did for the money. He only referred to it as 'that volcano movie' and that he and most of the cast knew it would be a bomb from day one.” Een stel ongemotiveerde acteergrootheden die net doen alsof er net een vulkaan is uitgebarst. Prachtig natuurlijk. Na het lezen van dit stukje zult u misschien niet helemaal overtuigd zijn, maar na het zien van dit wanproduct, zult u moeten toegeven dat u zich uitermate heeft vermaakt.

Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan:
Er zijn gelukkig ook nog betere vulkanenfilms gemaakt. Dan doel ik absoluut niet op die gruwelijke Tommy Lee Jones film, maar wel op The Last Days of Pompeii (1935) en Dante’s Peak (1997). Beide op het eerste gezicht veel geschiktere films voor een lijstje met de beste rampenfilms. The Last Days of Pompeii was eigenlijk de aftrap voor de rampenfilm en was voor 1935 behoorlijk spectaculair. Net als de rampenfilm die een jaar later uit kwam, San Francisco, besteed The Last Days of Pompeii heel veel tijd aan triviale zaken om pas in het laatste kwartiertje een keer aan de ramp toe te komen.

Dat laatste kwartiertje is nou juist het grote zwaktepunt bij Dante’s Peak. Deze op zich erg vermakelijke film, die wel heel trouw de conventies van het genre volgt (iemand voorspelt ramp, niemand gelooft het en ja hoor, toch gebeurt het), eindigt met een behoorlijke anti-climax die de kijker nogal onbevredigd achter laat. Maargoed, hoe dan ook kent Dante’s Peak wel prachtige spannende scènes als het oversteken van de rivier met de auto of het oversteken van het meer met het lekke bootje.

Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.