Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

2012 (Roland Emmerich, 2009)

2012 (Roland Emmerich, 2009)
“Do I look scared? Uhuh!”
Of het nu de rampenfilm der rampenfilms is, weet ik niet, één ding is zeker. 2012 is een enorm spectaculair einde van de wereld. Zonder enige gêne laat Emmerich zijn personages tussen allerlei omvallende wolkenkrabbers heen vliegen en uit scheuren in het Aardoppervlak klauteren. Dat de film de laatste drie kwartier nog plakkeriger wordt dan een suikerspin, hoort er misschien ook wel een beetje bij. “We zijn allemaal familie en we moeten vechten voor elkaar”, dat soort dingen. Dit neemt niet weg dat de eerste anderhalf uur een enorm spektakel zijn.Je kan er van denken wat je wil en zeggen dat Emmerich alleen maar goed is met computereffecten, maar met 2012 laat hij zien dat hij computereffecten tot in de perfectie weet in te zetten om spanning en sensatie te creëren. Wanneer je de film op deze manier benadert kun je bijna alleen maar concluderen dat Emmerich zichzelf, en misschien ook wel het genre, heeft overtroffen. Een film die zich het best laat bekijken en waarderen op het grote scherm. Cinema of Attractions revisited!   
 
Mocht de wereld voorlopig nog niet vergaan: Emmerich staat er natuurlijk om bekend graag dingen kapot te maken op het grote scherm. Independence Day (1996) was toch meer een film over buitenaardse wezens en Godzilla (1998) meer een film over een grote hagedis. Met The Day After Tomorrow (2004) gaf hij ons al een voorproefje op rampenfilmgenre, om vervolgens in 2012 in 2009 (of andersom) compleet los te gaan.

Toch is Day After Tomorrow meer dan alleen een opstapje voor 2012 en hij kan als rampenfilm uitstekend op eigen benen staan. Een andere rampenfilm die doet denken aan 2012 is Deep Impact (1998), gemaakt tijdens de korte revival van de rampenfilms in de jaren negentig. Ook in Deep Impact heeft het Witte Huis een back-up plannetje waar niet iedereen van kan profiteren en ook daar gaat het om familie die bij elkaar wil blijven tijdens een ramp.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.