Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

11/03/2010

The Man From Earth

The Man From Earth is een kleine drie jaar geleden met minimale middelen opgenomen in het hutje op de hei, groeide gestaag uit tot een DVD-hitje en nu kunnen wij dankzij Filmfreak Distributie in Nederland ook eindelijk genieten van het voorbeeld dat goede films niet veel hoeven te kosten. Eén locatie, een stel genietbare B- acteurs waarvan je er zo af en toe een zal herkennen (Tony Todd en Richard Riehle bijvoorbeeld), slechte catering (als je de extra’s op de DVD moet geloven) en als alles overwinnende troef, een erg sterk script. Dit script komt uit de pen van Jerome Bixby, die de laatste zin vlak voor zijn dood heeft geschreven. Bixby was als schrijver al eerder verantwoordelijk voor enkele afleveringen van de originele Star Trek-serie, The Twilight Zone en de Raquel Welch film Fantastic Voyage. Aan fantasie ontbrak het hem blijkbaar niet, zo blijkt ook uit The Man From Earth.
John Oldman (David Lee Smith) is zijn spullen al aan het inpakken. Hij heeft plotseling ontslag genomen op de universiteit en hij gaat vertrekken. Zijn collega’s snappen niets van zijn onaangekondigde ontslag en besluiten John op te zoeken in zijn bijna ex-huis. Wanneer al zijn collega’s om hem heen zitten en er een flesje whisky op tafel verschijnt, besluit John dan toch maar te vertellen waarom hij er vandoor gaat. John is, zo claimt hij, al ruim 14.000 jaar oud en om mensen niet in de war te brengen en te confronteren met het feit dat hij lichamelijk niet ouder wordt, verhuist hij elke tien jaar om ergens anders opnieuw een leven te beginnen. Zijn collega’s reageren in het begin laconiek en maken grapjes (‘je ziet er geen dag ouder uit dan 900’), maar al snel worden ze meegezogen in het verhaal van John.

Maar dat kan toch helemaal niet? Iemand die 14.000 jaar oud wordt. Het is dan ook alleen in die zin dat je The Man From Earth zou kunnen omschrijven als een science fiction film, want laserzwaarden, ruimteschepen of buitenaardse wezens zul je niet aantreffen. Maar is het wel een science fiction? Personen met waanideeën zijn dagelijks over de hele wereld te bewonderen. Het knappe aan het script en aan deze film is juist dat over de twijfel die ontstaat bij de personages anderhalf uur lang op een serieuze manier gepraat wordt, en dat het nog interessant gehouden wordt ook. Er wordt veel gepraat, er gebeurt verder weinig en daar moet je van houden. The Man From Earth is rechtstreeks voor het (grote of kleine) scherm geschreven, maar doet door deze vorm sterk denken aan een verfilming van een toneelstuk.

Minpunt aan de film is de beperkte speelduur. En dat zegt natuurlijk heel veel over de kwaliteit van het verhaal om krap anderhalf uur de zaak interessant te houden terwijl alles zich op één locatie afspeelt. Echter een onderwerp van deze omvang is maar moeilijk te vatten in anderhalf uur tijd. Hierdoor voelt het af en toe als een gemiste kans dat er niet verder wordt ingegaan op het verhaal van Oldman. Ook voelt het hierdoor een beetje aan alsof de collega’s van Oldman, allen academici, nogal makkelijk overstag gaan met zo’n absurd verhaal. Met een half uur meer speelduur zou je deze mankementjes makkelijk hebben weggepoetst. The Man From Earth blijft niettemin een erg vermakelijke en bovendien erg interessante film, die veel vragen opwerpt over de dood, religie en meer van dat soort grote thema’s, maar hij weet ze helaas niet helemaal uit te diepen.

Op de DVD van Filmfreak staan enkele erg korte documentaires die samen iets meer dan tien minuten duren. Korte gesprekjes met regisseur Richard Schenkman, zoon van schrijver Jerome Bixby en tevens producent van deze film Emerson Bixby en enkele acteurs zijn opgenomen op de set. Veel achtergrondinformatie levert dit niet op, maar het is wel leuk om te zien hoe low-budget deze low-budget film is geweest.

DVD

15/03/2010

Filmfreak Distributie

16:9 Anamorf Fullscreen

Engels DD5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.