Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

03/05/2010

Edinburgh International Film Festival 2010

Edinburgh International Film Festival 2010

een vooohrproefje...

een vooohrproefje...
16 juni 2010 t/m
Een van de mooie dingen van film is dat het overal is... Des te jammerlijker is het dat wij dat niet kunnen zijn (ja, zelfs wij niet). Maar we wagen op z'n minst een poging. Ons Ministerie van Buitenlandse Filmzaken stuurt een vertegenwoordiger op bezoek in het buitenland. Schotland zelfs. We gaan een poging wagen het Edinburgh International Film Festival bij te wonen.

EIFF 64

Van 16 tot en met 27 juni gaat het Edinburgh International Film Festival (EIFF) voor de 64ste keer van start. De Schotse hoofdstad bereidt zich voor op 12 glorieuze dagen gevuld met premières, speciale evenementen en niet te vergeten, de feestjes. EIFF heeft The Illusionist aangekondigd als de openingsfilm en Toy Story 3 als de Europese première.

De dynamiek van de hele stad verandert tijdens het festival. Je hebt kans dat je Sean Connery of Tilda Swinton (beschermheer –en vrouwe van het festival) tegen het lijf loopt, zo ook andere gasten. EIFF is trots op zijn informele en vriendelijke atmosfeer.

Het rode tapijt wordt op woensdag 16 juni uitgerold voor de gala voorstelling van Sylvain Chomet’s animatie film The Illusionist. De voor Academy Award genomineerde Sylvain Chomet, is zowel de ontwerper als de regisseur van deze animatie film en schrijver en regisseur van Belleville Rendezvous/The Triplets of Belleville. The Illusionist gebaseerd op een script van de legendarische Jacques Tati, schildert een pittoresk sprookjesachtig beeld van Schotland.

The Illusionist
The Illusionist

De film gaat  over een oudere goochelaar die, vanuit Parijs via Glasgow en de schotse eilanden, in Edinburgh aankomt en op zoek gaat naar een lokatie voor zijn act. Hij ontmoet Alice, een schots meisje, die volledig in zijn magie gelooft. Verrast door haar jeugdig enthousiasme doet hij er alles aan om de illusie te behouden.  

Met de vertoning van Toy Story 3 (in 3D) op zaterdag 19 juni, zet EIFF haar lang bestaande relatie met Disney voort. Disney-Pixar premières in voorgaande jaren waren Wall-E en Ratatouille.  
Terug op het grote scherm zijn Woody (Tom Hanks), Buzz (Tim Allen) en de rest van de speelgoedvrienden in Toy Story 3. Andy verhuist naar een universiteit en besluit zijn speelgoed af te staan aan een opvangcentrum. De kinderen gaan niet al te vriendelijk om met het nieuwe speelgoed en het is Woody’s missie om met zijn vrienden te ontsnappen.
   
1947 was het jaar waar het voor EIFF begon  Als een van de eerste internationale film festivals ter wereld, namen zij het het initatief om documentaires aan een groter publiek beschikbaar te stellen.  Nog steeds, na 64 jaar, heeft EIFF haar reputatie als “‘s werelds meest geliefde festival voor het publiek" weten te handhaven.    

Sinds 2008 vindt het film festival plaats in juni. Voorheen vond het plaats langzij het International Festival in augustus. Volgens Hannah McGill, EIFF artistiek directeur, was er voor het festival geen ruimte over om uit te breiden in augustus en raakte het veel lokale bezoekers kwijt, omdat zij een keuze moesten maken tussen de verschillende evenementen. Augustus is een stille maand voor de Europese film industrie en is ook qua timing ongunstig ten opzichte van het London Film Festival.    

EIFF biedt een gevarieerd programma aan en richt zich niet op een bepaald genre. Er is voor iedereen wat; arthouse films, documentaires, low-budget horror films, indie films en blockbuster premières. Premières in de laatste jaren waren Antichrist van Lars von Trier, The Hurt Locker van Kathryn Bigelow, de Zweedse klassieke vampierenfilm Let the Right One In, Moon van Duncan Jones en Away We Go van Sam Mendes. Horror maestro George A. Romero kwam in 2005 naar Edinburgh met zijn film Land of the Dead.  

Naast films heeft het publiek ook de kans om ‘on-stage’ interviews bij te wonen met bekende acteurs of regisseurs. In afgelopen jaren heeft EIFF Kevin Smith, Judd Apatow, Tilda Swinton, Shane Meadows, Charlize Theron, Sigourney Weaver en Sean Connery mogen verwelkomen.

Nederlandstalige films die in de afgelopen jaren op het festival zijn vertoond zijn voornamelijk low-budget arthouse films zoals; de Belgische horror film Linkeroever van Pieter van Hees, Tiramisu van Paula van der Oest en Kan Door Huid Heen van Esther Rots.

Het volledige programma moet nog worden vastgesteld. We kunnen zeker uitkijken naar een aantal verrassingen. Op 1 juni wordt het programma aangekondigd en de kaartverkoop gaat op 3 juni van start. Voor meer informatie, www.edfilmfest.org.uk.
Plaats uw reactie

Dorothytep op 19/01/2017

wh0cd774475 cipro albuterol tenormin cymbalta elimite amoxicillin 500
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.