Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

08/06/2010

Programma Edinburgh International Film Festival

Programma Edinburgh International Film Festival

De ooohnthulling van het programma

De ooohnthulling van het programma
Ook dit jaar biedt EIFF een gevarieerde keuze aan; low-budget (horror) films, documentaires, indie films, art-house films en  blockbuster premières.  Na het programma intens te hebben bestudeerd, want zo doen we dat bij Film-O-Rama, heb ik mijn lijst van ‘must-see’ films samengesteld.

The Illusionist

Op 16 juni opent het festival, met het al eerder aangekondigde The Illusionist (zie hierboven). Een toepasselijke openingsfilm voor de hoofdstad: het speelt zich voor een groot gedeelte af in Edinburgh. Meer animatie, en wat voor animatie, met Toy Story 3. Ook één van de films die al eerder bekend was gemaakt. Woody en zijn speelgoed vrienden bevinden zich in een opvangcentrum nadat Andy naar een universiteit verhuist. Woody bekokstooft hun ontsnapping.  

Van animatie naar Franse thriller: Jean Reno speelt een ex-crimineel in L’Immortel (22 Bullets). In een brutale moordpoging worden er tweeëntwintig kogels op hem afgevuurd. Hij overleeft de aanslag en gaat op zoek naar de daders om wraak te nemen. De film is geproduceerd door Luc Besson, regisseur van Léon, waarin Reno een huurmoordenaar speelde.

‘s Werelds eerste audio horror film H.P. Lovecraft’s The Dunwich Horror is op woensdag 23 juni te horen. Gebaseerd op het klassieke horror verhaal van H.P. Lovecraft, geeft deze feature film zonder beelden de kijker de kans om zich volledig in te leven in het drama en zijn eigen fantasie te gebruiken.   

Ook dit jaar bevat het programma een aantal  Nederlandse films. Nothing Personal, winnaar van vier  Gouden Kalveren in 2009, geregisseerd door Urszula Antoniak, wordt op het EIFF vertoont. Na het success in Nederland, maakt de film tijdens het festival kans op de prijs voor ‘Beste Internationale Film’.
Psychologische thiller (met horror elemementen) Zwart Water (Two Eyes Staring), geregisseerd door Elbert van Strien, wordt in het programma omschreven als ‘Nederlands engste film sinds Spoorloos’.  Het is in ieder geval fascinerend dat nu ook Nederlandse (en Europese) filmmakers zich nu wagen aan het J-Horror (Japanse horror) genre.  

C'est déjà l'été
C’est Déjà L’été

Het Nederlands-Belgische C’est Déjà L’été, geregisseerd door Martijn Marie Smits, behandelt het verhaal van een familie die in Seraing overleeft. Het volgt de gebroken levens van een werkloze vader, zijn dochter die tevens een alleenstaande moeder is en zijn puberende zoon.   

Dan nog enkele films van overal en nergens. Te beginnen bij de Amerikaanse documentaire Girl with Black Balloons, geregisseerd door Corinne van der Borch. Een diepgaande karakterstudie over een artistieke kluizenares die in het legendarische Chelsea Hotel in New York woont.           
Boy is de nieuwe film van Nieuw Zeelandse regisseur Taika Waititi, beter bekend als de regisseur van (een van mijn  favouriete) komedie series Flight of The Conchords en zijn brilliante komedie film Eagle Vs. Shark. Zijn nieuwe film speelt zich af in 1984 waarin de elf-jarige Boy een obsessie heeft voor Michael Jackson. Boy zijn vader zit in de gevangenis en door middel van zijn eigen gecreëerde fantasie-wereld probeert Boy daarmee om te gaan.  

Regisseur Ryan Denmark keert terug naar het festival met zijn tweede film Chase the Slut. Zijn debuutfilm Romeo & Juliet Vs. The Living Dead was vorig jaar op het EIFF te zien, de film deed de titel meer dan eer aan. Hopelijk is dit hetzelfde geval met Chase the Slut, aan de titel kan het wederom niet liggen.  


My Son, My Son, What Have Ye Done, tenslotte… Het feit dat deze film is geregiseerd door Werner Herzog en geproduceerd door David Lynch is al reden genoeg om de film te gaan zien. De film is gebasseerd op een waargebeurd verhaal over een bizarre criminele daad. Michael Shannon speelt Brad, wij volgen de gebeurtenissen voorafgaande aan het moment dat hij zijn moeder vermoord. Gefilmd in guerilla-stijl en met onder andere Willem Dafoe en Chloe Sevigny.

Uit de 133 films die het EIFF aanbiedt is dit natuurlijk maar een kleine selectie, maar één die zeker zal worden uitgebreid. Het volledige programma is beschikbaar op www.edfilmfest.org.uk.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.