Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

28/06/2010

Looking for Eric

Hoe inspiratie kan helpen

Hoe komt het dat voetbal zo’n grote impact heeft op mensen? Het WK voetbal is losgebarsten evenals de koorts die daar bij hoort. Geen sport weet voor zo veel ophef te zorgen. Frankrijk in de problemen? Sarkozy moet zich er mee bemoeien. Een mogelijke blessure voor Robben? Het acht uur journaal opent ermee. Het is vreemd maar toch ook gelijk erg fascinerend hoe een sport een hele natie zo in zijn greep kan houden.  Looking for Eric gaat dan wel over clubliefde en niet over het nationale elftal, maar het schetst wel wat voetbal voor mensen kan betekenen.Het leven van Eric Bishop staat er niet bepaald rooskleurig voor. Zijn stiefzoons respecteren hem niet en houden zich bezig met criminele praktijken. Ook zijn relatie met zijn dochter is niet de meest eenvoudige, helemaal als ze hem ook nog vraagt om weer contact op te zoeken met haar moeder. Eric heeft kort nadat de vrouw het leven schonk aan hun dochter de relatie verbroken, maar hij geeft nog steeds veel om haar. Daar komt nog bij dat hij genoeg moeite heeft om rond te komen. Het enige lichtpunt lijken zijn vrienden en hun samenkomst voor elke wedstrijd van hun club Mancherster United. In alle wanhoop keert Eric zich tot zijn idool, de voormalige sterspeler van United, Eric Cantona. Als een geest uit een fles doemt hij op een avond op om Eric weer op weg te helpen.

Het bovenstaande klinkt zwaar en dat is het uiteraard ook. Toch is de toon niet helemaal één en al ellende. Zelfs al zit Eric diep in de penarie, er blijven mooie momenten komen die je er doorheen sleuren. Zijn karakter sluit daar ook op aan. Hij gaat niet van begin tot einde gebukt onder alle misere, maar probeert er het beste van te maken. Hij heeft het zwaar, maar is grappig, cynisch en gevat. Het centrale punt blijven echter de problemen van Eric en hoe Cantona hem helpt. De voetbalwijsheden van Cantona zijn als het ware een handleiding voor Eric om zijn leven weer op de rails te krijgen. Het zijn misschien redelijk voor de hand liggende adviezen, maar de vermenging van voetbal en het omgaan met het harde, echte leven is goed uitgewerkt. En de fraaie momenten van Cantona als speler die er tussendoor gemonteerd zijn, geven dat een sterke, urgente emotionele lading mee.

Na alle ellende aan de onderkant van de samenleving sluit de film redelijk positief af. Het thema van inspiratie, hoop, kameraadschap en clubliefde is aandoenlijk en mooi afgewerkt. Wellicht niet enorm origineel en het voelt een beetje als een formule aan, maar bovenal is dit het werk van een vakman die op de juiste momenten de juiste snaren weet te raken en vooral nergens uit de bocht schiet. De regisseur weet het evenwicht te bewaren tussen de harde realiteit van de minder bedeelden en de charme van acteurs en de hoop om het voor de kijker draaglijk te maken. Want hoezo zou optimisme niet passen in een realistische film? Alleen maar droevenis schetst ook geen accuraat beeld. Looking for Eric doet dat allemaal en op een mooie, ingetogen manier.

De schijf
De DVD is van prima kwaliteit en kent naast een viertal trailers van de distributeur twee extra’s. De eerste is een interessante documentaire die de waarde van voetbal en met name het meeleven met een club schetst. Ook de teloorgang van het voetbal doordat het niet meer door en voor liefhebbers wordt geleid, maar als een winstgevend bedrijf, is een interessant aspect van de docu. Het sluit perfect aan op de film, waar de hoofdpersoon niet meer het geld kan opbrengen om naar het stadion te gaan en de wedstrijden met zijn vrienden in de kroeg bekijkt. Een laatste aspect dat zowel in de film als in de docu aan bod komt, is de uitsluiting van jongeren aan de onderkant van de samenleving, waar voetbal als bindmiddel kan fungeren. Dit is niet meer mogelijk door de verhoogde prijzen en daarom worden deze jongeren, zoals in de film, richting criminele praktijken gedreven.

Daarnaast is er nog een interview met Eric Cantona en regisseur Ken Loach; dit is minder interessant maar wel erg informatief over het filmproces en de onderliggende thematiek.DVD

15/02/2010

PIAS

16:9 1.85:1 16:9 4:3

DD 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.