Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

15/08/2010
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De 12 teams die je om een klusje kan sturen...

De 12 teams die je om een klusje kan sturen...

Het losgeslagen team

Het losgeslagen team
The Wild Bunch

1.Pike Bishop
2.Dutch Engstrom
3.Freddie Sykes
4.Lyle Gorch
5.Tector Gorch
6.Angel
7.Clarence Lee

The Wild Bunch

De anti-western. Het subgenre begon wellicht met deze film. Een stel op leeftijd geraakte cowboys die banken overvallen, zonder pardon onschuldigen doodschieten en toch de sympathie van de kijker ontvangen, Sam Peckinpah lukte het met de klassieker The Wild Bunch uit 1969. De groep wordt de gehele film achtervolgd door oud-lid Deke Thornton, een man die verbitterd als hij is premiejager is geworden voor wat centen. Ik verklap weinig door te stellen dat het met the wild bunch slecht afloopt en eigenlijk verdienen ze ook niets beter maar de spaarzame vrolijke momenten zorgt er voor dat we met zijn allen toch triest zijn n afloop. Een groep nare mannen die het genre een nieuwe schouderklop gaf, en dat alleen is al een plaats in dit dozijn waard.

De ster:
De groep kent genoeg ijzervreters zoals Warren Oates, Ben Johnson en Ernest Borgnine maar de leider, Pike Johnson en gespeeld door William Holden, is de ware “ster”. Een misantroop pur sang, maar wel het hart op de goede plaats als het om zijn mannen gaat. Zo is hij bereid te sterven uit wraak voor de gemartelde Angel, zolang hij maar zoveel mogelijk daders mee de dood injaagt. En tijdens het begin van de film knalt hij een lijdend mede-lid door zijn hoofd om hem uit zijn lijden te verlossen en te zorgen dat Thornton hen niet achterhaald. Keihard, maar in de film zeer passend. De film, en Pike Johnson in het bijzonder, is vaak ten onrechte afgedaan als zeer recht en op het fascistische af, maar Pike staat eigenlijk metafoor voor de “American dream” die er nooit was.

The Wild Bunch - William Holden
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.