Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

18/10/2010

Two Orphan Vampires

Dromen met open ogen

Vampiers, erotiek, dromerige sfeer, meisjes en de afwezigheid van een duidelijke verhaallijn. Het zijn de handelskenmerken van de Franse regisseur Jean Rollin, die vooral in de jaren ’70 bekendheid verwierf. Je houdt ervan of je vindt het niets, een tussenweg lijkt haast niet mogelijk. Two Orphan Vampires uit 1997 kan feilloos aan het rijtje erotische vampierfilms toegevoegd worden waarvan Rollin er al zoveel heeft gemaakt.
Laat ik het maar meteen bekennen, ik heb een zwak voor Jean Rollin. Ze zijn technisch niet perfect, er is vaak gaan plot te bekennen en het acteerwerk is ook geen reden om zijn films te bekijken. Het is ook niet verstandig om veel van zijn films in korte tijd te verorberen. Maar af en toe een titel van Rollin is een fijne filmische traktatie. Je kan ook enigszins voorspellen wat je voorgeschoteld krijgt. Het is echter niet zo dat zijn films inwisselbaar zijn, ze hebben een eigen karakter. Een groot deel van mijn waardering komt voort uit het feit dat Rollin zo eigenzinnig is en zijn eigen pad volgt. Met een minuscuul budget binnen vier weken een film uit de grond stampen, vind ik een grote prestatie. Dan neem ik graag wat imperfecties voor lief.

Rollin filmt graag meisjes en ik neem hem dat niet kwalijk. Ook in Two Orphan Vampires zijn er twee hoofdrolspeelsters die samen in bijna elke scène te zien zijn. De meisjes zijn overdag blind en ’s nachts verschijnt hun zicht en veranderen ze in vampieren die dolen langs kerkhoven en nauwe straatjes. Opvallend is dat in deze film veel wordt gepraat terwijl achtergrondinformatie over de twee beperkt blijft. Als kijker krijg je flarden mee over hun verleden maar er blijft genoeg in mysterie verhuld om zelf je eigen verhaal te verzinnen. De meisjes ontmoeten allerlei personages, waaronder een zichtbaar ouder geworden Brigitte Lahaie, een oude bekende in de catalogus van Rollin. De film is nergens dreigend of luguber maar heeft weer die typische naïeve surreële kwaliteit van een droom waarin alles mogelijk lijkt.

Films als Fascination en Iron Rose genieten duidelijk mijn voorkeur en dat niveau haalt Two Orphan Vampires helaas niet. Als ik heel eerlijk ben, is de films zelfs bij vlagen saai en duurt hij met 103 minuten eigenlijk te lang. Dit is dan ook zeker geen goed startpunt als je niet bekend bent met Jean Rollin. Liefhebbers van zijn films kunnen deze titel echter blind - hoe toepasselijk - aanschaffen. Mijn enigszins hoge waardering valt voor een deel te wijten aan het feit dat films als deze zo zeldzaam zijn. Als Jean Rollin stopt met films maken, zal er niet snel iemand opstaan die een soortgelijk pad betreedt. Zelfs een wat mindere film van deze eigenzinnige filmmaker is in mijn ogen om die reden nog het bekijken waard.

De dvd
Als extra is een 20 minuten durend interview toegevoegd met Jean Rollin dat ingaat op zijn gehele carrière. Zeer waardevol en een geweldige toevoeging. Het lijkt er sterk op dat dit de laatste film is van Jean Rollin die wordt gedistribueerd door Filmfreaks. Nederlandse fans mogen zich gelukkig prijzen dat een zeer groot deel van zijn oeuvre op dvd beschikbaar is. Misschien dat La nuit des horloges uit 2007 nog eens opduikt, maar tot die tijd valt er genoeg te genieten van een uniek filmmaker die zich nooit iets van trends heeft aangetrokken. 
DVD

04/10/2010

Filmfreak Distributie

16:9

Dolby Digital

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.