Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

17/10/2010

Won't somebody please think of the children?!

Won't somebody please think of the children?!

Sint, Foeksia en wereldvreemde ouders

Sint, Foeksia en wereldvreemde ouders
Toen het overgrote deel van onze redactie zich nog “kind” mocht noemen, waren de kinder- en jeugdfilms heel wat uitdagender – en amusanter – dan tegenwoordig. Functioneel bloot en onfunctionele horrorelementen? Geen probleem! Sigaretje erbij, scheldwoordenboek open en filmen maar.

Anno 2010 is de samenleving echter nog panischer over kinderen dan over een collectie Chinese vazen tijdens het jaarlijkse museumuitje van de vereniging voor mensen met een evenwichtsstoornis. Stel je voor dat de kinderen schrikken, of ontdekken dat de wereld helemaal niet zuurstokroze is! Dat het impactvermogen van de kids in rap tempo daalt en ze met een haast klinisch en onrealistisch wereldbeeld opgroeien, schijnt niemand te deren. Dat je pas leert opstaan als je een keer valt, is niet iedereen duidelijk.

Goed, mijn persoonlijke frustraties daargelaten, bereikten ons deze week twee opmerkelijke nieuwsberichten. Allereerst was daar Sint, de aankomende horrorfilm van Dick Maas. De Reclame Code Commissie schijnt tientallen klachten te hebben ontvangen van verontruste en boze mensen die niets beters te doen hadden. De reclamecampagne van de 12+ film zou het Sinterklaas-plezier van de gelovers kunnen bederven. Het risico dat net die ene laat-gelover de reclames opmerkt, in relatie tot de echte Sint plaatst en vervolgens een vraag stelt waar pappa of mamma een antwoord op moet improviseren, is blijkbaar te groot voor sommigen. De RCC buigt zich binnenkort over de klachten.

Vandaag was er echter een nog jammerlijker bericht. De film Foeksia de Miniheks krijgt voorlopig geen release in de VS. De deal met Delphin Films was bijna rond toen er twee onoverkomelijke bezwaren opkwamen bij de Amerikanen. Ten eerste wordt er in de film een pijp gerookt. (Dan begrijpt u nu waarom uw buurjongetje sinds deze week ineens een junk is.) En ten tweede * de volgende woorden kunnen schokkend zijn * fiets er een kind zonder helm in de film!


De kinderziel verpestende wolf in vrolijke schaapskleren

Goed, niemand zit te wachten op rokende kinderen, maar de beste opvoeding is nog altijd die opvoeding waarin het kind serieus genomen wordt. Dingen uitleggen en ze niet ontkennen – dan is de impact van een film echt zo groot niet. Het percentage psychotische seriemoordenaars ligt op onze redactie ook niet boven het landelijk gemiddelde.

Plaats uw reactie

Marnix op 18/10/2010

Ik snap de heisa ook niet verder, maar god o god wat was Maas weer een zuurpruim vanavond bij DWDD. Hij maakt het je echt heel moeilijk aan zijn kant te staan... Het was trouwens Nijenhuis die de klacht heeft gedeponeerd bij de RCC. Ik kan me niet vinden in zijn beweegredenen, maar hij wekt een stuk meer sympathie op. En hij heeft zelfs Costa en Volle Maan gemaakt... Dat zegt toch wel wat, meneer Maas!
Kees van Dijkhuizen op 19/10/2010

Slappe hap zeg, het is niet eens het kind zelf dat de pijp rookt. En ik vind de poster van Sint onheilspellend, maar niet ongepast. Het is toch een horrorfilm? Als ze blije campagnes gaan voeren dan trekt het misschien de kinderen aan en dan komen ze pas echt voor een verrassing te staan.
Erwan op 19/10/2010

I don't know, I'm making this up as I go
Hier moet ik toch echt om lachen hoor. Hoe dom zijn die organisaties nou werkelijk?
http://nos.nl/artikel/192281-oproep-tot-boycot-horrorfilm-sint.html
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.