Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

24/02/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De 12 ontschoten Oscargiganten

De 12 ontschoten Oscargiganten

Die ene met die bevel- en Oscarweigeraar

Die ene met die bevel- en Oscarweigeraar
Als je een vriend of zelfs een willekeurig persoon vraagt een top vijf te geven van oorlogsfilms, kan je er gif op innemen dat vrijwel niemand Patton zal noemen. En dat terwijl de film zeven (!) Oscars verzilverde, waaronder die voor Beste Film, Regisseur, Acteur en Script. Geen half werk dus. Het is misschien de thematiek die de film enigszins heeft doen vergeten: niet het gebruikelijke actiewerk rondom een groep heldhaftige soldaten staat centraal maar de late carrière van de Amerikaanse generaal Patton die tijdens de Tweede Wereldoorlog hogere orders aan zijn laars lapte en daarmee zijn beruchte status als ijzervreter waarmaakte.


Patton is de moeite waard vanwege het intense spel van George C. Scott, zeker de openingsscène is er eentje om de vingers bij af te likken wanneer Scott voor een gigantische Amerikaanse vlag een lange speech aflevert. Mede door deze opening won Scott een zeer verdiende Oscar die hij overigens weigerde in ontvangst te nemen aangezien hij niet geloofde in competitie tussen acteurs. Hij was daarmee de eerste die een Oscar weigerde. Patton duurt lang - bijna drie uur - maar loont om eens bekeken te worden.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Krisalyn op 06/07/2015

You co'dnlut pay me to ignore these posts!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.