Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

24/02/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De 12 ontschoten Oscargiganten

De 12 ontschoten Oscargiganten

Die ene in Mississippi

Die ene in Mississippi
Toen ik op jonge leeftijd de film Mississippi Burning zag was ik danig onder de indruk. Het verhaal rondom het onderzoek van twee FBI-agenten naar de verdwijning van een aantal zwarte activisten in 1964 greep me bij de strot, ook vanwege de toen nog aanwezige apartheid in Zuid-Afrika. Mississippi Burning mag bij een herkijk op latere leeftijd dan wel iets minder indrukwekkend en zelfs wat kort door de bocht overkomen, de kracht van de film met zijn aanklacht voor gelijke rechten blijft overeind.


De film kende zes Oscarnominaties en verzilverde er maar één van, die voor beste camerawerk. In het jaar dat het manipulatieve Rain Man er met alle belangrijke beeldjes vandoor ging is dat een hard gelag. Zeker Gene Hackman had wel mogen winnen van de over-the-top vertolking van Dustin Hoffman met zijn typerende, gelaagde rol als de enerzijds licht-racistische agent die echter ook een groot plichtsbesef en gevoel voor eer kent. Mississippi Burning is zeker geen meesterwerk, maar wel een van de meer interessante films over de Amerikaanse rassenproblematiek.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Krisalyn op 06/07/2015

You co'dnlut pay me to ignore these posts!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.