Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

24/02/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De 12 ontschoten Oscargiganten

De 12 ontschoten Oscargiganten

Die ene met de toprol van Burt Lancaster

Die ene met de toprol van Burt Lancaster
Een van de meest ondergewaardeerde acteurs in Hollywood is Burt Lancaster, de man met de eeuwige glimlach en de ultiem fysiek acteur. Zijn verleden als acrobaat maakte hem bij uitstek een fantastisch actie-acteur aangezien hij vrijwel alle stunts zelf afhandelde. Wat veel mensen vergeten is dat Lancaster ook een uitmuntend acteur was in serieuze films als Sweet Smell of Success en Il Gattopardo. In Elmer Gantry speelt Lancaster de titelrol en dit leverde hem zijn enige Oscar op. Lancaster is dan ook fantastisch als de slinkse Gantry die als rondreizende en alcoholistische zakenman besluit een preker te worden.


Elmer Gantry is een boeiende film over de gevaren van commerciële geloofsverspreiding, een fenomeen dat tegenwoordig nog steeds met succes in Amerika wordt beoefend. Lancaster rent en oreert er op los tot op het punt dat het welhaast lijkt of je naar een documentaire zit te kijken, zo sterk is zijn spel en de sterke regie van Richard Brooks. Met zijn tomeloze enthousiasme en kameleonhouding doet Gantry - en Lancaster - denken aan Daniel Plainview - en dus Daniel Day-Lewis - in There Will Be Blood, zij het iets theatraler en minder gewelddadig. Het leverde Elmer Gantry drie welverdiende Oscars op.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Krisalyn op 06/07/2015

You co'dnlut pay me to ignore these posts!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.