Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

20/05/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Trees Lounge (Steve Buscemi, 1996)

Trees Lounge (Steve Buscemi, 1996)

“I Bet you that I can drink two big glasses of beer, before you can drink one little shotglass of beer.”


We trappen af met Steve Buscemi’s speelfilmdebuut als regisseur. In 1992 regisseerde Buscemi al het veertien minuten durende korte filmpje What Happened to Pete?, waar Trees Lounge veel verwantschap mee vertoont. Volgens IMDb is Trees Lounge zelfs een vervolg op deze film, maar aangezien de personages andere namen (en beroepen) hebben (en, niet onbelangrijk, Buscemi’s personage niet van alcohol houdt), houden we het voorlopig maar op een officieus vervolg. Dat de film naast acteurs Seymour Cassel, Mark Boone Junior en Buscemi zelf overeenkomsten vertoont met What Happened to Pete? is duidelijk. Buscemi schreef voor beide films het script en ze spelen zich allebei voor een belangrijk deel af in een plaatselijke bar. Waar What Happened to Pete? niet meer is dan een leuk kort filmpje, bewijst Buscemi met Trees Lounge een meer dan interessante verhalenverteller te zijn.

Het verhaal gaat over Tommy (Buscemi) en hij is recentelijk ontslagen als automonteur omdat hij geld ‘leende’ van zijn baas. Zijn baas Rob (Anthony LaPlaglia) heeft op zijn beurt weer Tommy’s vriendin afgepakt en het enige dat Tommy nog lijkt te hebben zijn de gesprekken in de plaatselijke bar Trees Lounge in Long Island, New York, waar hij soms zelf op een bankje de nacht door brengt. Tommy drinkt graag een aantal glaasjes bier, maar realiseert zich heus wel dat hij niet helemaal goed bezig is. Natuurlijk beleeft hij wel plezier met zijn drankspelletjes en het flirten met vrouwen (onder andere een rol van Debi Mazar) die nog meer bezopen zijn dan hijzelf, maar het liefst wil hij terug naar hoe het was. Hij wil zijn vriendin terug (waar hij acht jaar mee samen was en die nu zwanger is van een kind dat misschien wel van hem is) en ook zou hij maar al te graag weer gaan werken als automonteur. Wanneer zijn oom Al (Seymour Cassel) overlijdt aan een hartaanval, neemt Tommy diens werk als ijsverkoper over (Buscemi was voor zijn acteercarrière ook ijsverkoper in een soortgelijke ijscowagen) en maakt hij hernieuwde kennis met de dochter van zijn ex-schoonzus Patty (Mimi Rogers) en zwager Jerry (Daniel Baldwin). Deze Debbie (Chloë Sevigny) is pas zeventien jaar, maar mede door gebrek aan liefde in zijn leven en de flirterige houding van het meisje voelt hij zich aangetrokken tot haar terwijl zij steeds vaker meerijdt in zijn ijscowagentje. Uiteraard levert dit alleen maar meer problemen op voor Tommy.

De door Buscemi geschreven conversaties zijn heerlijk tragikomisch en voelen levensecht aan. Maar ook als acteur straalt Buscemi in Trees Lounge; het door hemzelf geschreven personage past namelijk precies bij hem. Alhoewel Tommy een behoorlijke sukkel is, verschilt hij toch nogal van de types die Buscemi doorgaans speelt (moordenaars, onderwereldfiguren, monsters of gewoon leeghoofden). Tommy heeft duidelijk een hart en zelfs romantische aspiraties. De wereld die Buscemi rondom de bar Trees Lounge schiep is gevuld met interessante, grappige en vreemde personen die stuk voor stuk door goede acteurs worden vertolkt. Inspiratie deed Buscemi dan ook ongetwijfeld op bij het werk van Charles Bukowski (over wie later meer) en op de filmsets van de broertjes Coen en Jim Jarmusch. Naast de ijzersterke hoofdrol van Buscemi vallen vooral goede vriend Mark Boone Junior (met wie hij aan het begin van zijn carrière samen theaterstukken maakte en ze hebben inmiddels samen in ruim tien films gespeeld), Bronson Dudley en Chloë Sevigny (in haar eerste rol na Larry Clarks schokkende Kids) positief op en ook Samuel L. Jackson laat nog even zijn gezicht zien in een heel klein rolletje.

Trees Lounge staat in deze lijst omdat het een prachtige film is over een alcoholist die zichzelf alleen maar erger de spreekwoordelijke puree in helpt door zijn alcoholconsumptie. De film heeft geweldige acteurs, een fijn geschreven script en boven alles een hart. Je hoopt echt dat het goed gaat komen met deze zielenpoot.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13     14    
Plaats uw reactie

Marcus op 15/02/2012

Jammer dat de films Bad santa en Fear & loathing in Las vegas er niet bij staan.
Bad santa gaat over zeker wel over een alcoholist en nog goed gespeelt ook door billy Bob thornton, ear en Loathing in las vegas gaat ook over een alcolholist maar is niet echt duidelijk omdat Hunter S Thomson er ook nog andere drugs-achtige dingen tot zich nam ( je verzint het zo gek niet of hij heeft het gebruikt).
StevenRex op 05/01/2017

propecia diclofenac buy inderal meclizine isoptin tetracycline levlen online noroxin vantin
Gytha op 16/03/2017

It's spooky how clever some ppl are. Thnska!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.