Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

20/05/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Come Back, Little Sheba (Daniel Mann, 1952)

Come Back, Little Sheba (Daniel Mann, 1952)

“And did you ask God to be with you all day and keep you strong?”


Come Back, Little Sheba is gebaseerd op het gelijknamige Broadway-toneelstuk uit 1950 van schrijver William Inge (wiens werk ook ten basis stond aan films als Splendor in the Grass, Picnic en de Marilyn Monroe-film Bus Stop). Hoofdrolspelers Shirley Booth en Sidney Blackmer wonnen beide de Tony Award voor hun acteerprestaties. In de verfilming herhaalde Shirley Booth haar rol, maakte daarmee haar speelfilmdebuut en mocht uiteindelijk ook de Academy Award voor Beste Actrice mee naar huis nemen. Sidney Blackmers rol werd overgenomen door Burt Lancaster, die naar verluid hevig campagne voerde de rol te bemachtigen. Lancaster kreeg de rol, ondanks dat hij er eigenlijk te jong voor was. Hij was achttien jaar jonger dan Sidney Blackmer en vijftien jaar jonger dan zijn tegenspeelster Booth. Come Back, Little Sheba moet het dan ook vooral hebben van de fantastische acteerprestaties, en inderdaad, met name de hysterische Booth.

Booth speelt Lola Delaney, een erg onzekere huisvrouw. Haar man Doc (Burt Lancaster), die ze meestal liefkozend Daddy noemt, is een herstellend alcoholist die regelmatig de bijeenkomsten van Alcoholics Anonymous bezoekt. Toen Doc Lola op jonge leeftijd zwanger maakte zag hij zich genoodzaakt met haar te trouwen. Om voor Lola en de baby te kunnen zorgen stopte hij met zijn studie geneeskunde om zo snel mogelijk een baantje te krijgen. Lola werd door haar ouders het huis uitgegooid toen zij achter de voorhuwelijkse seks tussen het paar kwamen en Lola en Doc waren al op jonge leeftijd op elkaar en hun aanstaande kindje aangewezen. Toen het kindje kwam te overlijden werd het Doc allemaal te veel en zocht hij zijn heil in de fles.

Nu vele jaren later woont het echtpaar ondanks hun afstandelijke huwelijk nog altijd samen in een groot huis en sinds kort ook zonder hondje (het hondje Sheba uit de titel, is namelijk overleden). Ze besluiten een kamer in het huis te verhuren aan de jonge studente Marie (de uit Mighty Joe Young bekende Terry Moore). Marie herinnert Doc er aan hoe mooi en vrolijk Lola vroeger was en hij wordt jaloers op de mannelijk aandacht die Marie krijgt. Wanneer hij erachter komt dat Maria ontrouw is tegenover haar verloofde, verliest hij de controle en begint hij weer te drinken. Dronken komt hij thuis en wanneer Lola hem vraagt wat er aan de hand is, valt hij haar aan met een mes. Het is duidelijk dat Doc nog altijd niet genezen is van zijn verslaving.

Come Back, Little Sheba voelt af en toe een beetje melodramatisch aan en dat komt waarschijnlijk doordat hij af en toe een beetje melodramatisch is. Grote gebaren, sterk sturende muziek en weinig onuitgesproken emoties. Het ligt er allemaal duimendik bovenop en alhoewel dat in de jaren vijftig wel vaker gebeurde, is het vooral het eerste, wat meer ingetogen deel van de film dat de meeste indruk maakt. De opkomende jaloezie van Doc, de onzekere houding en het innerlijke verdriet van Lola zijn interessanter dan het uiteindelijke ‘van de wagen vallen’ van Doc. Come Back, Little Sheba is ondanks het dramatische drama een prachtige film over verdriet, niet uitgekomen dromen en de faalbaarheid van de mens.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13     14    
Plaats uw reactie

Marcus op 15/02/2012

Jammer dat de films Bad santa en Fear & loathing in Las vegas er niet bij staan.
Bad santa gaat over zeker wel over een alcoholist en nog goed gespeelt ook door billy Bob thornton, ear en Loathing in las vegas gaat ook over een alcolholist maar is niet echt duidelijk omdat Hunter S Thomson er ook nog andere drugs-achtige dingen tot zich nam ( je verzint het zo gek niet of hij heeft het gebruikt).
StevenRex op 05/01/2017

propecia diclofenac buy inderal meclizine isoptin tetracycline levlen online noroxin vantin
Gytha op 16/03/2017

It's spooky how clever some ppl are. Thnska!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.