Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

20/05/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Barfly (Barbet Schroeder, 1987)

Barfly (Barbet Schroeder, 1987)

“What, are you out of brew, or has that lobotomy finally taken hold?”

Barfly is geschreven door Charles Bukowski, een in een Duitsland geboren maar in Los Angeles getogen schrijver en dichter. Veel van zijn werk is autobiografisch van aard - zo ook Barfly - en de man lustte zelf ook wel een drankje. Centraal in zijn werk staan meestal drank, armoede, achterbuurten en zijn alterego Hank Chinaski, in Factotum gespeeld door Matt Dillon (in waarschijnlijk zijn beste rol ooit) en in Barfly gespeeld door Mickey Rourke. Rourke ziet eruit als een stuk stront, maar zijn rol in Barfly is wel één van zijn meest memorabele. Hij brengt precies de juiste hoeveelheid gestoordheid en gebrek aan gene in zijn personage.

Hank Chinaski (Rourke) is een dichter en een drinker. Hij woont in een ongelooflijk krot van een appartement, maar het lijkt hem niet te deren. De meeste tijd brengt hij toch door in de kroeg waar hij dagen achter elkaar drinkt en ruzie zoekt met barman Eddie (Frank Stallone, yep de broer van en zanger van hit ‘Far from Over’). Op een avond ziet hij Wanda (Faye Dunaway) aan de bar zitten en het blijkt al snel dat de twee een gemeenschappelijk hobby hebben, namelijk het jezelf compleet onderuit drinken. Wanneer Hanks gedichten worden opgepikt door een belangrijk tijdschrift mag hij even proeven aan de luxe en rijkdom van een succesvol schrijver, maar Hank realiseert zich dat het enige dat hij wil, is samen met Wanda aan de bar hangen.

Net als Charles Bukowski zelf, moet je als kijker even wennen aan Mickey Rourke die de manier van spreken van Bukowski probeert te imiteren (het enorm uitsmeren van de laatste klank van een woord: Babyeeeee, you’re crazyeeee). Bukowski was aanvankelijk namelijk ook niet helemaal blij met Rourke en wilde eigenlijk Sean Penn voor de hoofdrol hebben. Penn wilde echter alleen toehappen als zijn vriend Dennis Hopper (die in datzelfde jaar voor een Oscar genomineerd zou worden voor zijn rol als alcoholist in de film Hoosiers) de regie in handen zou krijgen. Bukowski had het niet zo op Hopper en had bovendien het script speciaal geschreven voor regisseur Barbet Schroeder, met wie hij al eerder had samengewerkt (de documentaire The Charles Bukowski Tapes uit 1985). De Iraanse Schroeder zou met Barfly definitief doorbreken in Amerika, waar hij later films maakte als Reversal of Fortune en Single White Female. Francis Ford Coppola staat op de credits als ‘presenter’, maar was vooral geldschieter toen filmstudio Cannon Films op het punt stond failliet te gaan.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13     14    
Plaats uw reactie

Marcus op 15/02/2012

Jammer dat de films Bad santa en Fear & loathing in Las vegas er niet bij staan.
Bad santa gaat over zeker wel over een alcoholist en nog goed gespeelt ook door billy Bob thornton, ear en Loathing in las vegas gaat ook over een alcolholist maar is niet echt duidelijk omdat Hunter S Thomson er ook nog andere drugs-achtige dingen tot zich nam ( je verzint het zo gek niet of hij heeft het gebruikt).
StevenRex op 05/01/2017

propecia diclofenac buy inderal meclizine isoptin tetracycline levlen online noroxin vantin
Gytha op 16/03/2017

It's spooky how clever some ppl are. Thnska!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.