Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

20/05/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Under the Volcano (John Huston, 1984)

Under the Volcano (John Huston, 1984)

“I’m always more or less here.”

Albert Finney werd terecht genomineerd voor Academy Award voor Beste Acteur in John Hustons Under the Volcano (hij verloor van F. Murray Abraham voor Amadeus). Zonder zijn sterke vertolking zou Under the Volcano zomaar een vervelend verhaaltje over zelfmedelijden kunnen zijn. Finney speelt de op Johnny Cash lijkende, in de jaren dertig in Mexico wonende Britse consul, Geoffrey Firmin. Zijn vrouw heeft hem verlaten en het enige dat Geoffrey nu nog wil is zichzelf dood drinken. Hier is hij dan ook in volle gang mee bezig op de Mexicaanse feestdag ‘De Dag van de Doden’ (niet de Romero-film), wanneer zijn ex Yvonne (Jacqueline Bisset) terug in zijn leven verschijnt. Zoals Geoffrey zelf ook zegt, zou het wel eens te laat kunnen zijn en is het proces onafwendbaar. Under the Volcano is een tragische, maar erg mooie en sfeervolle film.

John Huston maakte in de jaren tachtig op gevorderde leeftijd nog zes films. Under the Volcano is waarschijnlijk zijn beste uit deze periode. Het verhaal van deze film is gebaseerd op de grotendeels autobiografische roman van de Britse schrijver Malcolm Lowry, die al in 1947 voor het eerst werd uitgegeven. Huston zet een beklemmende en benauwende sfeer neer in Under the Volcano. De hitte van de zon is bijna voelbaar, evenals de constant in de lucht hangende dreiging. Huston wilde aanvankelijk Richard Burton voor de rol van alcoholistische consul, aangezien Burton en hij in 1964 ook zo succesvol samenwerkte in een film over een alcoholist in Mexico (namelijk The Night of the Iguana), maar Burton moest afzeggen omdat hij met ex-vrouwlief Elizabeth Taylor het theater in ging (hij zou vlak na de première van Under the Volcano komen te overlijden).

Ondanks dat Burton een geweldig acteur is, over wie later in deze lijst meer, moeten we dankbaar zijn dat hij theaterverplichtingen had, anders hadden we de prachtige rol van Albert Finney nooit mogen aanschouwen. Finney heeft natuurlijk heel wat mooie rollen gespeeld in zijn carrière (de vijf Oscarnominaties, dertien Bafta-nominaties en negen Golden-Globesnominaties staan ergens voor), maar met Under the Volcano zien we hem misschien wel op zijn best. De destructieve, opvallend goed gemutste man met een slopend liefdesverdriet is er één om in te lijsten.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13     14    
Plaats uw reactie

Marcus op 15/02/2012

Jammer dat de films Bad santa en Fear & loathing in Las vegas er niet bij staan.
Bad santa gaat over zeker wel over een alcoholist en nog goed gespeelt ook door billy Bob thornton, ear en Loathing in las vegas gaat ook over een alcolholist maar is niet echt duidelijk omdat Hunter S Thomson er ook nog andere drugs-achtige dingen tot zich nam ( je verzint het zo gek niet of hij heeft het gebruikt).
StevenRex op 05/01/2017

propecia diclofenac buy inderal meclizine isoptin tetracycline levlen online noroxin vantin
Gytha op 16/03/2017

It's spooky how clever some ppl are. Thnska!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.