Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

20/05/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Who’s Afraid of Virginia Woolf? (Mike Nichols, 1966)

Who’s Afraid of Virginia Woolf? (Mike Nichols, 1966)

“I Don’t suppose a nightcap would kill either one of us…”

Met Who’s Afraid of Virginia Woolf? speelde de nog geen twee maanden geleden overleden Elizabeth Taylor wellicht de beste rol uit haar carrière. Ze speelt samen met Richard Burton, met wie zij destijds getrouwd was. In totaal mocht Taylor dan wel acht keer getrouwd zijn, twee keer daarvan was met Richard Burton en hij heeft daarmee het record in handen van meest aantal keren met Elizabeth Taylor trouwen. Ze zouden in elf films samen spelen (waaronder in Cleopatra en The Taming of the Shrew) maar deze samenwerking is ongetwijfeld het meest succesvol. Ze werden dan ook allebei genomineerd voor een Oscar, maar alleen Taylor mocht hem mee naar huis nemen (Burton verloor van Paul Scofield voor A Man for All Seasons, die er ook met Beste Film vandoor ging). In totaal werd de film dertien keer genomineerd en naast Taylor wonnen ook bijrolactrice Sandy Dennis, de kostuums, art-direction en het camerawerk.

De uitgebluste geschiedenisleraar George (Burton) en zijn vrouw Martha (Taylor, die veel gewicht aankwam voor haar rol) nodigen na een avondje flink doorzakken, het jongere paar Nick (George Segal) en Honey (Sandy Dennis) uit bij hun thuis nog wat te komen drinken. Gaande de avond blijkt het echtpaar hun gasten vooral te gebruiken om elkaar te kwetsen en snode opmerkingen aan elkanders adres af te leveren. Naarmate de nacht vordert, de alcohol steeds meer begint te werken en de gesprekken serieuzer worden, wordt de verdrietige geschiedenis van het echtpaar duidelijk.

De regie van Who’s Afraid of Virginia Woolf? was in handen van Mike Nichols, die met deze film zijn debuut maakte. Nichols is door de jaren heen een briljant regisseur gebleken, die een hele rits prachtige films op zijn naam heeft staan. The Graduate, Silwood,Wit en Angels in America to name a few. Met Who’s Afraid of Virginia Woolf? bezat hij zijn gave blijkbaar al, want het is knap hoe hij de chaotische ruzies tussen de hoofdpersonen mooi in beeld weet te brengen. Bovendien haalde hij het beste uit zijn cast, want elke acteur die op de credits staat werd genomineerd voor een Oscar. Daarbij geholpen door de in die tijd gewaagd beschouwde dialogen geschreven door Ernest Lehman, die het script baseerde op het script van Edward Albee. Lehman schreef ook de scripts van films als Sweet Smell of Succes, North By Northwest, West Side Story en The Sound of Music.

De dialogen zorgden voor een zware beoordeling van de Motion Picture Association of America. Niemand onder de achttien mocht onbegeleid door een ouder de zaal binnen, maar aangezien halverwege de jaren zestig normen en waarden nogal aan het verschuiven waren, was dit label slechts goede reclame voor de film en verkocht het vele kaartjes aan de kassa. Net als de hiervoor besproken Days of Wine and Roses is Who’s Afraid of Virginia Woolf? eigenlijk een bijzonder romantische film.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13     14    
Plaats uw reactie

Marcus op 15/02/2012

Jammer dat de films Bad santa en Fear & loathing in Las vegas er niet bij staan.
Bad santa gaat over zeker wel over een alcoholist en nog goed gespeelt ook door billy Bob thornton, ear en Loathing in las vegas gaat ook over een alcolholist maar is niet echt duidelijk omdat Hunter S Thomson er ook nog andere drugs-achtige dingen tot zich nam ( je verzint het zo gek niet of hij heeft het gebruikt).
StevenRex op 05/01/2017

propecia diclofenac buy inderal meclizine isoptin tetracycline levlen online noroxin vantin
Gytha op 16/03/2017

It's spooky how clever some ppl are. Thnska!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.