Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

20/05/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

Dronken Dooohzijn - de beste alcoholistenfilms

The Verdict (Sidney Lumet, 1982)

The Verdict (Sidney Lumet, 1982)

“He’s fired from the firm. His wife divorces him. The guy is hitting the booze. He mopes around for about three and a half years. Do you like that story Laura?”

Op nummer 1 in de lijst staat een film die misschien wel het subtielst de alcoholistenproblematiek tackelt. Regisseur Sidney Lumet regisseert een screenplay van David Mamet met Paul Newman in de hoofdrol. Een heel veel beter uitgangspunt voor een film kun je je niet wensen. The Verdict is dan ook een pareltje en geldt voor zowel Newman als Sidney Lumet als een van de absolute hoogtepunten uit beider carrières.

Frank Galvin (Paul Newman) is een aan lager wal geraakte advocaat, die zowel in zijn privéleven als zakelijk compleet aan de grond zit. Hij brengt de meeste tijd door in kroegen en als hij al werkt, is hij het beste te omschrijven als een ‘ambulance chaser’. Wanneer hij via zijn goede vriend Mickey Morrissey (Jack Warden) weer een zaak toegeworpen krijgt, besluit hij zich tot het uiterste in te zetten de zaak tot een goed einde te brengen en weer beetje zelfrespect en het respect van anderen te vergaren.

The Verdict is een rechtbankdrama zonder glamour. Geen “This whole courtoom is out of order!” of “You can’t handle the truth”, maar een ontroerend verhaal van een man die probeert het beste te doen voor een zaak waar hij in gelooft. Om dat te kunnen doen zal hij eerst zichzelf moeten opknappen en vechten tegen zijn depressies en drankzucht. Paul Newman draagt The Verdict met zijn fantastische rol (goede vriend Robert Redford durfde de rol van alcoholist niet te spelen), maar wordt bijgestaan door uitstekende bijrolspelers. Charlotte Rampling (als Newmans love-interest), James Mason (als Newmans tegenstander in de rechtzaak) en de immer innemende Jack Warden. Jack Warden werkte wel vaker met regisseur Sidney Lumet en zat net als Lumet-regular (en ook in The Verdict acterende) Edward Binns ook al in diens succesvolle rechtbankdrama 12 Angry Men.

Voor Newman betekende The Verdict een soort ommekeer in zijn carrière, want vanaf dit punt zou hij voornamelijk oudere mannen spelen. Voor Lumet was deze film de zoveelste parel op zijn ontzagwekkende c.v. Want alhoewel de regisseur misschien minder constant was dan bijvoorbeeld een Stanley Kubrick, maakte hij heel veel prachtige films. Eigenlijk teveel om achter elkaar op te noemen, maar bij wijze van eerbetoon aan de vorige maand overleden regisseur noem ik er toch een aantal: 12 Angry Men, Fail-Safe, Dog Day Afternoon, Serpico, The Hill, The Pawnbroker, Network en dan sla ik er eigenlijk nog te veel over. Maar The Verdict hoort zeker in dit rijtje en in het rijtje beste alcoholistenfilms thuis.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13     14    
Plaats uw reactie

Marcus op 15/02/2012

Jammer dat de films Bad santa en Fear & loathing in Las vegas er niet bij staan.
Bad santa gaat over zeker wel over een alcoholist en nog goed gespeelt ook door billy Bob thornton, ear en Loathing in las vegas gaat ook over een alcolholist maar is niet echt duidelijk omdat Hunter S Thomson er ook nog andere drugs-achtige dingen tot zich nam ( je verzint het zo gek niet of hij heeft het gebruikt).
StevenRex op 05/01/2017

propecia diclofenac buy inderal meclizine isoptin tetracycline levlen online noroxin vantin
Gytha op 16/03/2017

It's spooky how clever some ppl are. Thnska!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.