Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

01/08/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De 12 videoclips die de film ontstegen

De 12 videoclips die de film ontstegen

Magnolia's, spokenjagers en ontbijtclubs

Magnolia's, spokenjagers en ontbijtclubs
6. Aimee Mann - Wise Up (Magnolia, 1999)
De meest originele ‘videoclip’ van dit dozijn zal toch wel de benadering zijn van Aimee Manns prachtige ballad "Wise Up". Regisseur Paul Thomas Anderson neemt het nummer ter hand en zet het niet alleen in, maar laat zijn centrale personages meezingen. Het is een even opzienbarende als meesterlijke zet en doet ons nog meer verbinden met de tragiek die de personages ondergaan. Oké, je kan het niet echt een Mtv-videoclip noemen en ik vraag me überhaupt af of het nummer ooit voorbij is gekomen op de zender maar ik kon het niet laten deze wonderlijke muziekmontage toe te voegen aan de lijst. De kwaliteit is wat aan de matige kant, maar wie bij deze muziek en beelden geen tranen in de ogen, of ten minste kippenvel, krijgt mag zich een ijskoude noemen.


 
5. Ray Parker Jr. - Ghostbusters (GhostBusters, 1984)
Als één titelsong een massapubliek aanspreekt en een hele periode aanduidt is het wel het onvergetelijke  Ghostbusters"; het nummer dat op meesterlijke wijze de jaren ’80-klassieker afsluit en per direct een plaats verdiende in het pantheon van filmsongs. En hoe kan het ook anders? Het thema dat iedereen ter wereld mee kan neuriën, de evenzo beroemde tekst “Who you gonna call? Ghostbusters!” en het stemgeluid van Parker Jr. maken het tot een onsterfelijk nummer dat nog altijd vaste prik is bij jaren ’80 feesten. Want of je nou zeven of zeventig bent, zodra de klanken van "Ghostbusters" hoorbaar worden, rent iedereen naar de dansvloer. De videoclip behorend bij het nummer is vrij hilarisch met een grote dosis neonlichten, beroemdheden als Chevy Chase, John Candy, Danny DeVito en Peter Falk die zonder opgave van reden kort opduiken en een geinig dansje van de Ghostbusters op het eind.

 

4. Simple Minds - Don’t You (Forget About Me) (The Breakfast Club, 1985)
De kracht van popmuziek in films kan zo groot zijn dat het de film overstijgt. "Ghostbusters" wordt nog steeds regelmatig gedraaid op feesten en  Dont You (Forget About Me)" van Simple Minds is zelfs een standaard geworden van de jaren ’80-popmuziek. Ondanks dat het nummer pas wordt ingezet vlak voor de eindcredits is dit het herkenbare geluid van John Hughes’ meesterwerk en puberteit in het algemeen. Laten we niet vergeten dat het vooral een bliksems goed nummer is vanaf seconde één, waarbij we drumslag horen gevolgd door het “hey hey hey hey!” van zanger Jim Kerr. De videoclip die eindeloos vaak op Mtv te zien was en nog steeds is, is niet heel erg bijzonder maar toch is die zaal waarin het zich afspeelt gegrift in het geheugen van iedereen van mijn generatie. Om het voor mij ook echt tot lijflied te kronen gaat wat ver - ik was vijf toen de film en de single uitkwamen - maar het is zo tijdloos dat eenieder het als zodanig kan claimen.

 
Pagina's     1     2     3     4     5    
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.