Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

01/08/2011
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De 12 videoclips die de film ontstegen

De 12 videoclips die de film ontstegen

Junks, prinsen en de koning

Junks, prinsen en de koning
3. Underworld - Born Slippy .NUXX (Trainspotting, 1996)
Nee, als het op lijfliederen aankomt en als we het tevens hebben over een nummer dat mijn generatie belichaamt is het deze epische technogrootheid van Underworld. Toegegeven, de single was al uit voordat Danny Boyles film in première ging, maar is net als bovenstaande nummer van Simple Minds onlosmakelijk verbonden aan de film. De energieke en op je in rammende beats passen dan ook bij uitstek bij het drugsrelaas dat Boyle ons voorlegt. De single past ook prima bij de jaren ’90-generatie van het snelle leven en de opkomst van allerlei technologische ontwikkelingen. De muziek an sich is niet voor eenieder weggelegd en van alle singles in de lijst waarschijnlijk degene met de hoogste drempel, maar in een tijd van electro in allerlei vormen is "Born Slippy .NUXX" wel de plaat die op welk feest dan ook in de smaak valt.

De korte, commerciële versie die vaak op MTV te zien was is de meest beroemde van alle mixen maar je moet compleet zijn en dus plaats ik hier de volledige, bijna 10 minuten durende trip die op de originele soundtrack staat.


 
2. Prince - I Would Die 4 U (Purple Rain, 1984)
Ik hoor u al denken: waarom geen "Purple Rain"? Die komt toch steevast in top 10-lijsten terecht en daarbij is de videoclip - direct uit de film gehaald - toch ook wereldberoemd? Goede punten, maar dit is mijn lijst en naar mijn idee heeft Prince met "I Would Die 4 U" niet alleen zijn beste single ooit geschreven, het past ook beter bij de ultieme showman die Prince is. En dan de manier waarop het in de film gebruikt wordt. We hebben net Prince op emotionele wijze "Purple Rain" horen zingen - waarmee hij voor eeuwig zijn criticasters de mond snoerde - en het podium af zien lopen om erachter te komen dat het publiek hem aanbidt en een feest wil bouwen. Prince komt terug het podium op en samen met zijn band The Revolution knalt hij "I Would Die 4 U" eruit inclusief waanzinnige choreografie. En als dat nog niet genoeg is, wordt het gekoppeld aan - jawel - een montagesequentie! Naar goed Princiaans recept is de filmscène en dus videoclip zelf in geen velden of wegen te bekennen maar gelukkig biedt deze fantastische live-sessie uit zijn hoogtijdagen uitkomst.


 
1. Michael Jackson - Smooth Criminal (Moonwalker, 1988)
Wie kan Prince overtreffen? De King of Pop natuurlijk! En hoe! Michael Jackson had al geschiedenis geschreven met de korte muziekfilm Thriller van regisseur John Landis en de clip voor "Bad" van niemand minder dan Martin Scorsese, maar het kan nog beter. Door simpelweg het beste ooit te maken. Middenin het plotdeel van Moonwalker - we hebben immers eerst een muziekanthologie moeten doorgaan - loopt Michael een bar in nadat hij is ontsnapt aan de snode plannen van Joe Pesci. Wat volgt is een tien minuten durende film-in-de-film met choreografie waar je "u" tegen zegt en een single die onvergetelijk is.

Als snotaap verwonderde ik me destijds vooral aan de manier waarop Michael Jackson ineens met een paar andere mannen schuin als de toren van Pisa staat, maar nu valt vooral de perfecte timing in de dans op. Oh ja, en dan is er ook nog dat tamelijk onbegrijpelijke intermezzo waarbij er naar hartelust broeierig hijgen, schreeuwen, vingerknippen en knikken voorbij komt. Helaas valt de film zelf bij herkijk buiten de muziek ontzettend tegen, maar deze tien minuten zijn zo ontzettend goed dat je ze eigenlijk los van de film moet zien om echt totaal te waarderen. Aldus geschiedde. Zie hier het complete epische gebeuren en kijk en geniet vooral van wat naar mijn idee de beste videoclip ooit gemaakt is.


Pagina's     1     2     3     4     5    
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.