Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

Tuurlijk weten wij wel waarover we praten (soms dan...), maar er zijn er altijd bij die het toch echt beter weten. Dan kunnen wij wel een pooohging wagen, maar het is nog beter dan te rade te gaan bij de echte kenners. Of zoals wij dat bezigen: De Cooohnnaisseurs.

Tuurlijk weten wij wel waarover we praten (soms dan...), maar er zijn er altijd bij die het toch echt beter weten. Dan kunnen wij wel een pooohging wagen, maar het is nog beter dan te rade te gaan bij de echte kenners. Of zoals wij dat bezigen: De Cooohnnaisseurs.

24/10/2011

De Cooohnnaisseurs: Het Leids Film Festival 2011

De Cooohnnaisseurs: Het Leids Film Festival 2011

In Leiden kunt u vanaf 25 oktober t/m de 30ste van oktober niet ontsnappen aan het Leids Film Festival. Tijd dus voor wat tips! We vroegen Evert de Vries, één van de programmeurs van het festival, om een vinger en kregen zijn hele hand. Maar het festival zit dan ook echt bommetje vol met sjeuïge mooiïgheden.


Natuurlijk moet men vooral naar de films in onze Iron Herring Competitie.  De films die we hiervoor hebben geselecteerd zijn stuk voor stuk films die wij heel graag in heel Nederland in de bioscoop zouden willen zien, maar die (helaas) nog door niemand anders in Nederland zijn ontdekt. De winnaar van de competitie krijgt dan ook een een distributieprijs van € 10.000,- waarmee een Nederlandse release wordt gerealiseerd.

Naast de competitie zijn dit de niet te missen films tijdens het festival:

Drive
In deze film, die volgens mij alles in zich heeft om binnen zijn genre een grote (cult)klassieker te worden, schittert Ryan Gosling in de rol van van een stoïcijns mannelijke stuntcoureur in Hollywood, die bijverdient als bestuurder van vluchtauto's in het criminele circuit.

woensdag 26 oktober 21:30 | Trianon 1
vrijdag 28 oktober 17:00 | Trianon 1
zaterdag 29 oktober 21:30 | Trianon 1
zondag 30 oktober 18:45 | Trianon 1
We Need to Talk About Kevin
Deze film van de Schotse regisseur Lynne Ramsay was een regelrechte hit op het afgelopen filmfestival in Cannes. Tilda Swinton speelt Eva, een gefrustreerde, depressieve echtgenote die haar ambities en carrière opzij heeft gezet voor Kevin, haar sociopathische zoon. Terwijl ze steeds verder af komt te staan van haar man richt haar zoon een bloedbad aan op zijn middelbare school. Eva worstelt met gevoelens van verdriet en verantwoordelijkheid en wordt geconfronteerd met het ultieme taboe: heeft ze ooit van haar zoon gehouden? Niet één van onze vrolijkste films dit jaar, wel één van onze indrukwekkendste.

donderdag 27 oktober 21:30 | Trianon 3
zaterdag 29 oktober 14:45 | Trianon 1
zondag 30 oktober 20:45 | Trianon 2
Metropolis
De oudste film die we dit jaar draaien. Deze klassieker van Fritz Lang uit 1927 was na zijn bioscooprelease ernstig ingekort en daarna voor tientallen jaren niet meer vertoond. De originele volledige versie leek verdwenen, maar in 2008 werd een Argentijnse versie van de film gevonden met de verloren gewaande scènes. Na een lang proces van restauratie is Metropolis nu eindelijk weer te zien zoals regisseur Fritz Lang zijn meesterwerk ooit heeft bedoeld. Op het LFF laten we de film zien in het Rijksmuseum van oudheden op een oude tempel, wat volgens mij een prachtige avond gaat worden.

zondag 30 oktober 20:00 | RMO


En laat ik afsluiten met een persoonlijke favoriet: onze Sneak Preview van vrijdag 28 oktober. Eén van de meestbesproken film van het afgelopen Cannes filmfestival. Ik mag helaas niet zeggen welke film het is, maar spoor graag iedereen aan: ga naar de sneak. Ik zit zelf ook weer in de zaal, dus kunnen jullie me aan het einde direct bedanken! 

Zie voor meer informatie de festivalsite van het Leids Film Festival.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.