Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

17/11/2011

Moneyball

Brad Pitt heerst in filmische home run

Alex Rodriguez, Albert Pujols, Prince Fielder. Het zijn namen die in Nederland weinig bekend zijn maar in de Verenigde Staten zijn het supersterren. Honkbalspelers zijn het, “America’s favorite pastime”. En ondanks dat Nederland een maand geleden wereldkampioen werd is de sport hier tamelijk onbelangrijk. Omdat hij in de VS wel zo populair is, is het niet vreemd dat er vele honkbalfilms uitgebracht zijn. De meest bekende titels zijn Field of Dreams (“If you build it, he will come”) en de komedie A League of Their Own. Nu is Moneyball uit en het is naar mijn mening de beste film over honkbal ooit gemaakt. Tevens is de film geschikt voor mensen die weinig tot niets met de sport hebben.Moneyball gaat over Billy Beane, general manager van de Oakland Athletics en de man die met creatief investeren een goedkoop team samenstelde dat uit zou groeien tot een ploeg die twintig wedstrijden achtereen wist te winnen (een record) en uit het niets de play-offs haalden. Maar meer dan dat is Beane de man die het gebruik van statistieken tot filosofie introduceerde. Tot dan toe waren vooral scouts de personen die spelers binnenhaalden, maar Beane keek naar de statistieken van een speler, en niet zo zeer of hij goed kon honkballen. Het is een nu veel gebruikte methode die echter bij de oudere generatie nog steeds niet gewaardeerd wordt.

Maar Moneyball is bovenal een interessant komisch drama met een glansrol voor Brad Pitt als Beane. Pitt weet de juiste toon aan te slaan; hij is als het moet keihard tegenover zijn spelers en dan weer uiterst grappig en ad rem. Qua komische lading kun je de film bijna een screwball-komedie noemen, zo razendsnel volgen de gesprekken tussen vooral Beane en zijn assistent Peter Brand - een goede rol van Jonah Hill die op ingetogen wijze de whizz kid speelt - elkaar op. In een iets te kleine rol passeert ook Philip Seymour Hoffman de revue als de coach van de Athletics die moeite heeft met het beleid van Beane. Iets meer diepgang in de relatie tussen die twee personages had de film nog beter gemaakt dan hij nu is. Ook is er een weinig interessant subplot over Beane zijn dochter en ex-vrouw maar irriteren doet het zeker niet.

Uiteraard gaat Moneyball ook in op het honkbal zelf en enige kennis van de sport is meegenomen maar zeker niet noodzakelijk. Je hoeft echt niet te weten wat RBI, OBP of ERA betekent. De wedstrijden voeren de ondertoon naast het menselijke verhaal van Beane en zijn pogingen om van niets iets te maken. Het maakt het seizoen waarin de film zich afspeelt daarmee een beetje oninteressant ondanks dat de prestaties van de ploeg groot waren. De film werkt niet echt naar een climax toe wat gebruikelijk is in sportfilms al zou je kunnen stellen dat het record van opeenvolgende overwinningen het hoogtepunt is.

Nee, Moneyball kun je misschien nog het best vergelijken met The Social Network. Het is een show voor de acteurs en Brad Pitt lijkt met zijn rol - die allicht zijn beste tot nog toe is - wel verzekerd van een Oscarnominatie; van een dergelijk kaliber is zijn sterke spel. Verwacht dus geen heroïsch machismo rondom de sporters, al is er wel de onvermijdelijke homerun in slow motion. Zeker voor een sportfilm uit Hollywood is Moneyball erg ingetogen en het werkt wonderwel. En zoals gezegd is de film voor eenieder, niet enkel voor de honkbal aficionado. Sterker nog, al heb je de ballen verstand van de sport is het nog een aanrader.


Plaats uw reactie

Ramon op 05/05/2012

Saw the movie the other day. Defiantly on my top 5 sports mvoeis of all times. Brad plays phenomenally, and the script is well written. It`s not easy taking topics like baseball and statistics and still make it interesting for almost everyone (my wife also really enjoyed it). And of course, thanks for the quotes :)
aset4y7sm4 op 30/11/2016

tadacip without a prescription
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.