Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

30/11/2011

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Fantastische Finale

Het einde van Harry Potter is er nu toch echt, nu alle films op dvd en blu-ray zijn verschenen. Het slotstuk was een van de best bezochte films van dit jaar en kreeg looohvende kritieken. De film is dan ook een prachtig einde aan een bovengemiddeld goede filmreeks, zij het dat de film verre van toegankelijk is voor niet-fans.Dat valt te verwachten bij het zevende deel in een serie, maar Harry Potter and the Deathly Hallows kent nog een klein probleem. Een aantal plotpunten zijn afgeraffeld of onduidelijk voor degenen die de boeken niet gelezen hebben. Doordat de gigantische lappen tekst van de vuistdikke boeken teruggebracht dienen te worden tot een te verhapstukken film zijn in voorgaande delen (belangrijke) plotelementen achterwege gelaten en dat zorgt er voor dat regisseur David Yates zich nu in bochten moet wringen. Zo komt de familiegeschiedenis van Dumbledore tekort en mist deze de kracht van de boeken.

Op zich kwijt Harry Potter and the Deathly Hallows Pt. 2 zich goed  van de taak om alle plotlijntjes goed af te wikkelen. Doordat dit het tweede deel is in een tweeluik hoeven scriptschrijver en regisseur niet te beginnen met een groot gedeelte plotuitleg, maar kunnen ze vrijwel meteen overgaan tot actie. Was Deathly Hallows Pt. 1 een relatief kleine, bijna poëtische door personages gedreven drama-fantasie, deel 2 is het grote, gigantische, overdreven bombastische, maar eveneens door personages gedreven Hollywood-slotstuk.

Want knallen doet de film. Negentig procent van de film bestaat uit actie. Door gebruik te maken van CGI weet David Yates de actiescènes uiterst dynamisch te maken maar de echte fysieke stunts en gigantische sets gronden de actie in de realiteit. Deze film is modderig, groezelig en stoffig, waarbij de toverspreuken fysieke wonden, modder, bloed en roet achterlaten op de personages. Dit is een wereld die ondanks de magie pijnlijk echt voelt, waarin de zwaartekracht-tartende stunts opvallend veel gewicht lijken te hebben. Dit is een realistische oorlogsfilm met toverstokken.

Je zou de visuele bombast bijna voor lief nemen, maar het kan niet genoeg benadrukt worden hoe goed David Yates is met compositie en special effects. Dit is een film die opvallend echt voelt ondanks de absurde elementen. Dat is ook te danken aan de acteurs, die op de toppen van hun kunnen zijn. In de spaarzame emotionele momenten krijgen de drie hoofdpersonen de kans om te schitteren, maar ook minder belichte personages als Professor McGonagall, Miss Weasley en Neville Longbottom krijgen volop de kans om hun kunsten te tonen. Vooral Neville ontpopt zich tot de onvermoede held van de film, en ook in de actiescènes krijgt hij een grote plaats.

Het grote acteerkanon van de film blijkt echter Alan Rickman. Was hij al de vertolker van een van de beste personages in de reeks, Severus Snape, hier krijgt hij een plotlijn die hem de kans geeft zich van een meer emotionele kant te tonen. Rickman slaat raak en zet een weergaloze rol neer.

Harry Potter and the Deathly Hallows Pt. 2 is een waardig slotstuk, mede dankzij de fantastische slotakte, die in actie en chaos zijn weerga niet kent. De balans tussen emotionele scènes, ontwikkeling van de personages en actie is compleet in evenwicht en zorgt ervoor dat de finale grandioos en meeslepend is. Een overbodige epiloog tempert de sfeer iets, maar dat is slechts een klein smet op een bovengemiddeld sterke film.

Extra's
De extra's van de 2 disc S.E zijn uitstekend. De schijf is beter gevuld dan de dvd van het eerste deel en ook is er meer kwaliteit aanwezig, terwijl de S.E van deel 1 zich meer richtte op kwantiteit. Eerste op de schijf zijn de Focus Point Featurettes, een stuk of wat shorts van een aantal minuten die zich richten op allerlei aspecten van het filmen zoals de kostuums, de Room of Requirement-set en de ontwikkeling van de personages. Middelpunt van de tweede schijf is de 50 minuten durende docu genaamd 'When Harry Left Hogwarts' die zich richt op alle aspecten van het filmen. Niet alleen de acteurs komen aan het woord, maar ook de crew. De focus ligt niet alleen op het maken van de film, maar ook de lange reis naar dit slotstuk toe en het emotionele afscheid van de cast en crew. Een uitstekende docu.

Ook erg goed is de featurette 'The Goblins of Gringotts', die zich richt op de kleine mensen die de Goblins vertolken in de film. Een mooi eerbetoon aan een onderbelicht deel van de crew. De korte docu 'The Women of Harry Potter' die zich richt op de rol van vrouwen in het werk van J.K Rowling is eveneens een mooie extra. Dan blijkt inderdaad dat Harry Potter iets biedt wat in de meeste fantasy-reeksen helaas genegeerd wordt: sterke onafhankelijke vrouwen die niet gekenmerkt worden door hun lichaam. Een positief aspect wat in de film ook goed naar voren komt. Als afsluiter bevat de schijf een aantal uitstekende Deleted Scenes, die zich vooral richten op kleinere momenten. Goed qua kwaliteit, maar terecht verwijderd want ze zouden de vaart waarschijnlijk uit de film gehaald hebben en zijn niet essentieel. Een uitstekende schijf voor een uitstekende film.


DVD

16/11/2011

Warner Home Entertainment

16:9

Dolby Digital 5.1

Nederlands o.a.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.