Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/01/2012

Io non ho paura

Ik ben niet bang!

Deze Italiaanse film , Ik ben niet bang! van regisseur Gabrielle Salvatores werd maar liefst bekroond met meer dan tien awards en genomineerd voor Beste Film op het Festival van Berlijn. Het is een verhaal naar de bestseller van auteur Niccola Ammanti (die ook bekend werd met titels als "Zo God het wil" en "Jij en ik"), met in de hoofdrol de tienjarige Giuseppe Christiano als Michele, Mattio die Pierro, Adriana Conserva en vele anderen. De filmduur is 108 minuten en de film is geschikt bevonden voor leeftijden van 12 jaar en ouder. Het verhaal speelt zich af in 1978 tijdens de heetste zomer van de twintigste eeuw in een dorpje in Appulia (Zuid-Italie)  met golvende graanvelden zover als je kunt zien. Terwijl de volwassenen binnen schuilen tegen de hitte trekken zes kinderen er op hun fietsen opuit om bij een verlaten ruïne te gaan spelen. Als Micheles zusje Maria haar bril verliest gaat hij het montuur zoeken en stoot dan per ongeluk op een afdekplaat die op een put lijkt te liggen. Hij schuift hem opzij en wat hij ziet is een jute zak waar een been onderuit steekt. Geschrokken legt hij de plaat weer terug en racet met zijn kameraden terug naar het dorp. Vanaf dat moment zullen de gebeurtenissen een dramatische wending nemen die zelfs tot moord leidt. Gelukkig loopt het allemaal toch nog goed af.

In Ik ben niet bang spelen de kinderen de hoofdrol; volwassenen een bijrol. Het hele gebeuren wordt ook gezien vanuit de ogen van een tienjarig jongetje, met verve gespeeld door destijds evenoude Giuseppe Christiano.

Straatarme mensen zijn het die een klungelige ontvoering op touw zetten om met het losgeld uit de zorgen te komen en een beter, rijker leven te kunnen leiden. De vader van Michele belooft zijn kinderen dat als alles achter de rug is "ze naar het strand zullen gaan en mosselen eten!" In de ogen van de jongen wordt hem het paradijs voorgehouden.

In de extra's op de dvd vertelt de producent onder meer dat hij meer dan 500 kinderen heeft gezien voordat hij een keus kon maken. Zijn "acteurs" moesten hun rol zijn! En dat is gelukt!. De film is een parel van kleurenpracht, ongekunsteld acteren,  prachtige beelden en mooie klassieke muziek gespeeld door een kamerorkest. 

Het verhaal zakt geen moment in en blijft tot de laatste dramatische momenten boeien.
Een film vrijwel uitsluitend gespeeld door kinden voor volwassenen.DVD

11/10/2011

Homescreen

16:9

Italiaans DD 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.