Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

28/01/2012

Stake Land

Hart voor de zaak

Je ontkomt er niet aan om films tijdens het kijken te vergelijken met andere films. Zo lijkt Stake Land erg op de serie The Walking Dead (2011) met als grote verschil dat in Stake Land de zombies zijn vervangen door vampiers. Maar ook The Road (2009) bevat elementen, met name het post-apocalyptische landschap en de vader-zoonrelatie tussen de twee hoofdrolspelers, die direct terug te zien zijn in Stake Land. Toch is deze nieuwe roadmovie door een wereld die geteisterd wordt door vijandigheid en dood een mooie toevoeging aan het post-apocalyptische genre en je omarmt de bekende elementen eerder dan dat je ze afstoot.
Het verhaal begint wanneer de ervaren “Mister” (gespeeld door Nick Damic, die tevens heeft meegeschreven aan het script) de jongen Martin (Connor Paolo), wiens familie is vermoord door bloeddorstige vampiers die door de bekende staak door het hart te doden zijn, onder zijn hoede neemt. Sinds Bram Stokers Dracula is er aan het concept vampiers weinig veranderd. Mister is het type eenzame held, een man van weinig woorden die rechtstreeks uit een western had kunnen lopen. Martin is de onervaren leerling die het vak van vampiers doden, nog onder de knie moet krijgen. Hun missie is om “New Eden” te bereiken, een plaats die nog onaangetast moet zijn en waar de epidemie, die mensen transformeert tot demonische bloedzuigers, nog niet heeft toegeslagen.

De twee bewandelen de plot middels een fragmentarische structuur waarbij er steeds een gevaar moet worden overwonnen of waarbij er een ontmoeting plaatsvindt met lotgenoten. Mister ziet het zijn nobele plicht om mensen in nood te helpen en hij heeft daar dan ook zijn handen vol aan. Zo breidt het gezelschap zich uit met een oudere dame en een zwanger meisje. Alsof de dreiging van vampiers nog niet genoeg is, gooit regisseur Jim Mickle ook nog een groep christelijke fanatici in de blender die de vampiers zien als Gods interventie om eens flink met de bezem door de wereldpopulatie te gaan. De rebel in mij kan deze middelvinger richting fanatieke gelovigen alleen maar toejuichen. De blinde haat jegens ongelovigen vormt wellicht nog een groter gevaar dan de vampiers. Naast een besmettelijke virus, speelt het virus van hersenspoelen en godsdienstwaanzin ook een rol in het verhaal en zijn de parallellen naar de echte wereld makkelijk te maken.

Wat de film ook aanstipt is het feit dat er verschillende gradaties in vampiers zijn: van hongerige roofdieren tot denkende varianten die strategieën kunnen uitdenken om mensen in de val te lokken. De make-up verdient, zeker gezien het lage budget, een dikke pluim want geen enkele moeite is gespaard om de wezens er zo goor en afstotelijk uit te laten zien. Er is ook goed gekeken naar locaties die als achtergrond dienen om als extra karakter het verhaal te ondersteunen. Door middel van subtiele special effects - te zien in één van de special features - worden locaties net van de beetjes extra voorzien die ervoor zorgen dat je als kijker helemaal gelooft in de omgeving die wordt getoond. Ook de acteurs en actrices leveren prima werk. Nick Damis was al eerder te zien in het debuut van regisseur Jim Mickle, Mulberry Street (2006), waarin een gebouw in New York als achtergrond diende voor een plaag van ratten die mensen, indien gebeten, veranderde in ratachtige wezens.

De stap van Mulberry Street naar Stake Land is groot, zowel in in schaal als in uitvoering, en zorgt ervoor dat Jim Mickle een regisseur is om in de gaten te houden. De juiste combinatie van sfeer en gore, waarbij slim wordt omgesprongen met het lage budget, maakt van Stake Land een zeer genietbare horrorfilm. Dat de film elementen gebruikt uit andere films doet totaal geen afbreuk aan het eindresultaat.

De Blu-Ray
Het verwassen kleurenpalet komt goed tot zijn recht tijdens de presentatie van de film op deze Blu-Ray. Elke vezel en druppel bloed is duidelijk te zien dankzij het gebruik van Red One high-definition camera's. Verwacht echter geen levendige kleuren en ook de donkere gedeeltes in bepaalde scènes zijn eerder donkergrijs dan diepzwart. De DTS-HD-Master Audio zorgt ervoor dat elke grom van de vampiers door je huiskamer schalt waarbij het uitgebalanceerde geluidstapijt de perfecte ambiance creëert. De disk bevat een aantal featurettes die een interessant kijkje geven in het gehele proces dat een film met een wat lager budget tot stand brengt. Het is alleen spijtig dat het art design van de hoes zo goedkoop oogt want het doet afbreuk aan de kwaliteit van de film.

Blu-ray

15/12/2011

Splendid Entertainment

1080p High Definition 16:9 (2.35:1)

DTS-HD Master Audio 5.1

Nederlands, Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.