Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

05/06/2012

Zombibi

Wat heeft het hoofd van een hond, de staart van een kat en hersens over zijn hele gezicht? Een zombie in een dierenwinkel.

Martijn Smits en Erwin van den Eshof maken met Zombibi een zombiefilm die veel weg heeft van andere zombiefilms maar die tegelijkertijd compleet verschilt. Hoewel dat niet altijd even positief uitpakt kan de filmmakers ambitie en lef niet ontzegd worden.
Zombibi speelt zich af in onze hoofdstad. Na een gedwongen ontslag en een aanvaring met zijn broer Mo en de twee surinamers Nolan en Jeffrey belandt Aziz, samen met de drie anderen, in een politiecel onder toezicht van de hardhandige politie-agente Kim, die niet vies is van een tasershock in het gezicht meer of minder. Daar houdt de ellende voor Aziz en Mo niet op, want een russische satelliet belandt op het voormalig kantoorgebouw van Aziz en veroorzaakt door middel van ruimtevuil een enorme zombieplaag in geheel Amsterdam. Aziz, Mo, Kim, Nolan, Jeffrey en celgenoot Steef zullen moeten samenwerken om het naar de veilige zone te redden. 
 
Het eerste wat opvalt aan Zombibi is de toon van de film. Waar menig zombiefilm gaat voor grimmig bloedvergieten, en ook een aantal klassiekers een knipoog durft toe te voegen, daar wordt in Zombibi de plaag volledig olijk neergezet. De humor is dik, de knipoog nog dikker; er gaat geen enkele dreiging van de zombies uit en het bloed en infecties zijn kleurrijk groen, geel en rood. Zombibi is de zombiefilm op zijn Nederlands: veel kluchtige humor, kleurrijk en campy, en de horror moet vooral niet te naargeestig worden.
 
Dat is in wezen niet erg, want Martijn Smits en Erwin van den Eshof gaan voluit in deze overtuiging. De film kent vele postmoderne grappen - elk personage is een clown, de humor is lekker politiek incorrect en de film kent een scala aan cameo's. Zeker gezien het kleine budget en de beperkte productietijd is wat de regisseurs neer weten te zetten best geslaagd. 
 
Het probleem is alleen dat de verwende kijker teleurgesteld zal zijn door zowel de toon van de film als de special effects. Hoe goed deze laatste naar Nederlandse maatstaven ook zijn, met zo'n beperkt budget als Zombibi kun je gewoon niet wedijveren met Hollywood. Dat proberen Smits en Van Den Eshof wel, onder het mom van niet geschoten is altijd mis. Beter hadden ze het kunnen houden bij een beperktere schaal, want reuzesatellieten, explosies en massa's zombies zijn gewoon niet op het scherm te toveren met de Nederlandse budgetten. Nu ziet het er bij vlagen net-niet uit, maar gelukkig niet zo slecht dat het stoort. De ambitie kan ze wederom niet ontzegd worden, en ze slagen een heel eind.
 
Het grotere probleem, en dat had wel verholpen kunnen worden, is het script. Dit springt van de hak op de tak en gaat met zevenmijlslaarzen door de motieven heen. Ook ontbreekt er soms een interne logica, waarbij wapens verdwijnen en verschijnen, personages sprongen maken in locatie en tijd en het zombievirus niet altijd even consistent lijkt te zijn. Daarnaast wordt er te veel gefocust op de humor. Als de humor niet je ding is, in het geval van ondergetekende, dan ligt dat niet aan de film maar aan smaak. Het probleem is echter dat als de humor het gevoel van dreiging of spanning in de weg gaat staan, of het drama, of zelfs de motivaties van de personages, dat er dan weinig overblijft. Smits en van Den Eshof weten wat ze willen, en in een antihorrorklimaat als het Nederlandse is een productie als Zombibi welkom, maar uiteindelijk zal hij lang niet voor iedereen even goed te pruimen zijn.
 
De schijf
De Bluray-transfer van A-Film is goed verzorgd, met uitstekende beeldkwaliteit en een goed audiospoor. Het audiocommentaar klinkt wat blikkerig, maar biedt wel genoeg inzicht in de werkwijze van de regisseurs. De making of kent overlap, maar is leuker, aangezien je visuele voorbeelden krijgt van situaties die al werden uitgelegd in het audiocommentaar. De videoclip van Yes-R en de trailer zijn overbodig, maar zullen wel zo hun fans hebben. 


DVD

24/05/2012

A-Film

2.35:1

DD 5.1

Plaats uw reactie

MeghandRuch op 25/12/2016

celebrex himcolin without prescription benicar clomid online rocaltrol without prescription
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.