Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

"Explicateurs waren in de tijd van de ‘stomme films’ lokale beroemdheden, 'bioscoopsterren' die in de gloriedagen meer publiek trokken dan de film. Ze verklaarden de (stomme) filmbeelden in woord en gebaar en kregen applaus, cadeautjes en bloemen van het publiek."
Louis Hartlooper Complex

06/06/2012

De Explicateur: Cosmopolis

De Explicateur: Cosmopolis

Manhattan. Het eiland waarop toekomstig metropool New York zou ontstaan werd in 1625 gesticht door de Nederlanders. Of eigenlijk: werd in 1625 voor goederen ter waarde van zestig florijnen van indianen gekocht. Door een Vlaming in opdracht van de Nederlanders, notabene. Het zal toen vast niet lang hebben geduurd voor een kapper er zich zou vestigen. En een kapper, dat is alles waar Wallstreet-investeerder Eric Packer in Cosmopolis van David Cronenberg om vraagt. Packer behoort tot de 1% van de Amerikaanse bevolking die het merendeel van de welvaart voor haar rekening neemt. En dat is illustratief voor de door en door verdorven kapitalistische wereld waar wij ons volgens Cosmopolis in bevinden.


Cosmopolis - Robert Pattinson

Robert Pattinson speelt Eric Packer in Cosmopolis.  Dat was niet vanaf de start het plan. Aanvankelijk werden scènes opgenomen met niemand minder dan Colin Farrell, die alsnog af moest zeggen in verband met zijn rol in de remake van Total Recall door regisseur Len Wiseman. Pattinson, wereldberoemd geworden met zijn rol in de Twilight-serie, speelde hiervoor onder meer in Water for Elephants van Francis Lawrence en Bel Ami van Declan Donnellan en Nick Ormerod. De opnames vonden plaats in Toronto, in de zomer van 2011. Naast Pattinson speelt onder andere Juliette Binoche, de inmiddels bijna 50-jarige Franse actrice van formaat.

Canadees David Cronenberg is inmiddels bijna de 70 jaar genaderd. Met Cosmopolis levert hij na A Dangerous Method opvallend snel opnieuw een film van formaat af. Cosmopolis is gebaseerd op het gelijknamige boek van Don DeLillo, een 75-jarige New Yorkse auteur. De film wordt wel de omkering van de film eXistenZ van Cronenberg genoemd: in plaats van dat de hoofdpersoon de virtuele wereld betreedt, is hij afgesloten van de werkelijkheid. Een film die een wake-up call beoogt te zijn.
Ouke Arts is explicateur in Utrecht en blogt op persoonlijke titel op www.explicateur.nl. Een explicateur is iemand die indertijd het commentaar bij de 'stomme film' leverde. De beroemdste explicateur was wel Louis Hartlooper (1864-1922) en het Louis Hartlooper Complex houdt deze traditie ook vandaag de dag in ere.
Lees meer van Ouke Arts
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.