
Door Veronique Kootstra
01/07/2012
Edinburgh International Film Festival 2012: Week 1
Het EIFF is in volle gang en met films van 53 verschillende landen is er aan keuze geen gebrek. Met veel plezier zal ik hier vanuit het regenachtige Edinburgh (ideaal weer om dagen in een donkere bioscoop door te brengen) verslag doen over de films die ik op het EIFF heb bekeken.
7 Days in Havana
Deze portmanteau film bevat zeven verschillende verhalen die plaats vinden in Havana in zeven dagen en zijn geregisseerd door zeven verschillende regisseurs waaronder Benicio Del Toro en Gaspar Noé. Over het algemeen zijn alle zeven verhalen boeiend, sommigen in meerdere mate dan anderen. Daar staat tegenover dat je als kijker weet dat één verhaal maar een klein deel uitmaakt van de film en hopelijk is de korte film die volgt één die je aandacht volledig vasthoudt.
De film begint met El Yuma, geregisseert door Benecio Del Toro. Het verhaal wekt in het begin enige interesse, een jonge Amerikaan die voor het eerst in Cuba arriveert en de stad gaat verkennen voordat hij aan zijn filmstudie begint. Helaas leidt het verhaal aan het einde tot niets. Dinsdag introduceert Jam Sessions waarin de Servische film regisseur Emir Kusturica een film festival in Havana bezoekt, een prijs wint en vervolgens met zijn chauffeur naar een jam sessie gaat. De muziek in deze film is geweldig, vooral de trompet solo die wordt gespeeld door de chauffeur. Het einde van de week is in zicht met Ritual op vrijdag geregisseerd door Gaspar Noé. Zonder van te voren te weten dat deze korte film door Noé geregisseerd is, was het zijn unieke stijl die het verklapte: shots afgewisselt met een zwart beeld en het repetitieve geluid van drums. In de film ondergaat een meisje een ritueel georganiseerd door haar ouders om haar van haar homosexualiteit te genezen. Het is een onstuimige film, met een klassieke Noé-stempel en één die je niet snel zult vergeten.
Het enige wat ik jammer vond, was het feit dat sommige karakters weer voorkwamen in andere verhalen. Dit voelde gedwongen en onnodig. De meeste verhalen waren krachtig genoeg zonder dit element er aan toe te voegen. Maar 7 Days in Havana is zeker de moeite waard. De Cubaanse muziek is in sommige delen opswepend en in anderen draagt het bij aan de melancholie. Het bevat genoeg interessante korte films en de week in Havana wordt met een vervullend gevoel afgesloten.
The Life and Times of Paul the Psychic Octopus
De regisseur, Alexandre O. Philippe, van The People Versus George Lucas, keert na twee jaar terug op het EIFF met zijn documentaire over Paul the Psychic Octopus. Het achtarmige zeedier die het WK voetbal in 2010 100% correct ‘voorspelde’. Lang had Paul niet om van zijn ‘beroemdheid’ te genieten aangezien hij in oktober 2010 overleed.
De documentaire probeert het verhaal van Paul aan de ene kant op een grappige manier te vertellen, maar daarnaast probeert het ook een enigzins serieuze ondertoon aan het relaas te geven. Er worden verschillende mensen geìnterviewd zoals de verzorgers van Paul in het Sea Life Centre in Oberhausen, een academicus die onder andere gespecialiseerd is in de geschiedenis van orakels en de agent van Paul. De interviews waarin twee helderzienden onafhankelijk van elkaar met Paul in het ‘hiernamaals’ kunnen communiceren, zijn het grappigst aangezien beiden compleet verschillende dingen doorkrijgen van Paul.
Het is overduidelijk dat er niet genoeg interessant materiaal beschikbaar is om het 72 minuten alleen over Paul te hebben. De filmmaker lijkt er bewust voor te hebben gekozen om het onderwerp met humor te benaderen en daar is verder niets mis mee, maar helaas zijn de interviews niet grappig genoeg. Er wordt daarnaast niet genoeg tijd besteed aan het feit dat er eigenlijk heel weinig bekend is over inktvissen. Dit wordt maar heel kort genoemd in een interview met een wetenschapper.
Of Paul had kunnen voorspellen of de documentaire over zijn kortdurende leven een succes zou zijn, is een vraag die hij helaas niet kan beantwoorden. Wie weet heeft hij één van de helderzienden in de film toegefluisterd maar heeft Philippe er bewust voor gekozen dit niet in de film te laten zien.
Evelyn
Evelyn is een spijkerhard drama over mensensmokkel. Evelyn (Cindy Díaz) wordt door haar nicht overtuigd het dorpsleven achter te laten en naar Spanje te komen om meer geld te verdienen als schoonmaakster in een restaurant en haar familie een beter leven te geven. Wanneer Evelyn in Spanje aankomt blijkt het restaurant een bordeel te zijn.
Evelyn doet er van alles aan om niet toe te geven aan haar nieuwe levensstijl. Zij transformeert al gauw van een naïef jong meisje tot iemand die vindingsrijk is en heel hard probeert niet op te geven een uitweg te vinden. Cindy Díaz is een zeer getalenteerde, jonge actrice en zij slaagt er zeker in deze moeilijke en uitdagende rol op geloofwaardige manier te spelen.
De film vertelt je verder niet veel nieuws wat betreft mensensmokkel wat al niet in andere films en documentaires is behandeld, maar dit betekent niet dat de film daardoor impact verliest. Evelyn is grim, indrukwekkend en hartverscheurend.
Lovely Molly
Het feit dat de co-regisseur van The Blair Witch Project, Eduardo Sánchez, Lovely Molly heeft geregisseerd gaf mij in eerste instantie de motivatie om de film te gaan zien. Helaas is het geen garantie dat de film automatisch een succes is. In het geval van Lovely Molly is het resultaat teleurstellend.
Een pasgetrouwd stel, Molly (Gretchen Lodge) en Tim (Johnny Lewis) besluiten om in het ouderlijk huis van Molly te gaan wonen. Het wordt al gauw duidelijk dat het verlaten huis beladen is met pijnlijke herinneringen uit haar jeugd. Molly, een ex-drugsverslaafde, is vaak alleen in het huis aangezien haar man een vrachtwagen chauffeur is en regelmatig dagen weg is.
Het gebruik van home-video films is onnodig en voelt geforceerd. Het is verder ook niet duidelijk in de film waarom Molly haarzelf filmt. Sánchez heeft misschien deze bewuste keuze gemaakt omdat het ‘hoort’ bij zijn stijl van filmmaken. Het script is onontwikkeld en neemt verschillende wendingen die het verhaal niet ten goede komen. Lovely Molly is een horror film die je op geen enkel moment hartkloppingen zal geven. Het was er wel één waarvan ik de aftiteling met vreugde te gemoet zag.
The Ambassador
De Deen Mark Brügger wordt in het EIFF programma omschreven als documentairemaker, satiricus en provacateur. In The Ambassador is het zijn missie om de politieke en economische corruptie in de Centraal-Afrikaanse Republiek bloot te stellen. Gewapend met een verborgen camera, gaat hij er op uit om een diplomatieke status te kopen die hem tevens voorziet van diplomatieke onschendbaardheid. Daarnaast heeft hij een plan om een luciferfabriek op te zetten die niet meer is dan een dekmantel om de smokkel van diamanten te verbergen.
De documentaire is een gemengde mix van humor en ernst die in het geval van deze documentaire niet altijd samengaan. Wanneer Brügger ontmoetingen heeft met verschillende mensen, waaronder de Nederlandse zakenman Willem Tijssen, komen zijn vragen die een komische ondertoon lijken te hebben niet altijd zo over. In de film overhandigt Brügger vijfduizend dollar contant in ruil voor een diplomatiek paspoort.
De documentaire was vorig jaar de openingsfilm van het IDFA in Amsterdam. Tijssen probeerde met alle macht de directie van het IDFA te overtuigen om de film terug te trekken, zonder succes. Tijssen ontkent dat hij het geld heeft gebruikt om mensen om te kopen. Dit wekt zeker genoeg stof voor discussie: geloof je als kijker alles wat er in deze documentaire afspeelt of is er ook een zeker element van fabricatie gaande? Ik twijfel er geen moment aan dat er corruptie in Afrika is en verwelkom een documentaire die dit aan de kaak stelt, maar Brügger had wat mij betreft beter de keuze kunnen maken om het van een volledige serieuze kant te benaderen. Daarnaast is de moraal van Brügger enigzins dubieus, hij heeft geen enkele intentie om een lucifer bedrijf op te zetten en banen te creeëren voor de Pygmeeën. Zijn excuus aan het einde van de film dat dit vaak in Afrika gebeurd is iets te gemakkelijk.
De documentaire is zonder twijfel fascinerend en één die de nodige discussies zal aanwakkeren en daar ben ik zeker een voorstander van.
Plaats uw reactie
asDaloaggd6r op 29/09/2016
atenolol where can i buy tamoxifen buy allopurinol online buy predislone tablets flagyl 250mg
