Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

Tuurlijk weten wij wel waarover we praten (soms dan...), maar er zijn er altijd bij die het toch echt beter weten. Dan kunnen wij wel een pooohging wagen, maar het is nog beter dan te rade te gaan bij de echte kenners. Of zoals wij dat bezigen: De Cooohnnaisseurs.

Tuurlijk weten wij wel waarover we praten (soms dan...), maar er zijn er altijd bij die het toch echt beter weten. Dan kunnen wij wel een pooohging wagen, maar het is nog beter dan te rade te gaan bij de echte kenners. Of zoals wij dat bezigen: De Cooohnnaisseurs.

03/08/2012

De Cooohnnaisseurs: World Cinema Amsterdam 2012

De Cooohnnaisseurs: World Cinema Amsterdam 2012

Sommige filmfestivals laten met hun naam alles aan de verbeelding over van het publiek. Anderen zeggen precies waar het op staat. World Cinema Amsterdam moet toch wel tot die laatste categorie behoren. En het festival maakt zijn naam ook meer dan waard.


Zo bevat het competitieprogramma voor de World Cinema Amsterdam Jury Award 9 films uit 9 landen. Landen waar de doorsnee filmbezoeker niet snel mee in aanraking komt in de bioscoop: Jordanië, Brazilië, Iran, Oostenrijk, Indonesië, Mexico, Canada, Uruguay en Senegal. Daarnaast staat Brazilië ook nog eens centraal als filmland in het programma Brazilian Stories en zijn er 8 filmmakers uit Brazilië (naast de nog eens 14 uit alle andere delen van de wereld) aanwezig om dit te bekrachtigen.

Met zo'n uitgebreid en divers programma kunnen we wel wat tips gebruiken en dus vroegen we Raymond Walravens, directeur van het festival, of hij wat op weg kon helpen. Met vijf tips loodst Walravens ons enigszins door het festivalaanbod.

Tip 1:

De openingsfilm 3 (Tres) en de slotfilm The Respectable Family zijn dat niet voor niets.
Twee zeer speciale films over familie en familierelaties, zeer herkenbaar terwijl het geen Nederlandse families zijn, maar uit Uruguay en Iran. Vers uit Cannes, waar beide films zeer werden geprezen.  Tip 2:

Nieuwe trend: Latijns Amerikaanse regisseurs maken (denk aan het succes van The Artist?) hun films in beeldschoon zwart-wit. We hebben er vier in het festival; twee uiterst sfeervolle films in competitie, Todo el mundo tiene a alguien menos yo van Rául Fuentes uit Mexico en Boa Sorte, meu amor (wereldpremiere in Locarno de week voor ons festival) van Daniel Aragão uit Brazilië; en twee visueel prachtige films in het Brazilian Stories programma, Sudoeste (eerder dit jaar in Tiger competitie in Rottterdam) en Transuente (film noir achtige sferen uit Sao Paulo). Mij bevalt deze trend zeker!Tip 3:


15 debuutfilms (o.a. Rebelle, Trabalhar cansa, A Respectable Family, Neighbouring Sounds, A casa de Alice) tijdens het festival, waarmee World Cinema Amsterdam laat zien haar rol van ontdekker van nieuw talent meer dan waar maakt. Maak kennis met de filmmakers van de toekomst!Tip 4:


La Piroque en Rebelle, zich beiden afspelen in Afrika. Spanning, actie en diepgang in de artistieke niet-westerse film, ja het kan en het is in beide films een zeer bijzondere ervaring.Tip 5:


Braziliaanse feature lenght muziekdocumentaires, bijvoorbeeld over Raul Santos Seixas (Raul: o início, o fim e o meio), de 'Jimmy Hendrix' van Brazilië, oprichter van de rock band Os Panteros; of Tropicália over de tomeloze creativiteit van de Braziliaanse muzikale genieën Caetano Veloso en Gilberto Gil.  
En als toetje de Cinema Cachaça Clube, eenmalig in Rialto tijdens World Cinema Amsterdam, en al tien jaar een hit in Rio de Janeiro, korte films in de bioscoop met een gratis shot cachaça...


Voor deze films en alle andere kunt u vanaf 8 t/m 19 augustus terecht in Amsterdam op de hoofdlocaties Rialto en het Marie Heinekenplein (openluchtvoorstellingen). Het competitieprogramma is daarnaast ook te zien in De Balie en het Vondelpark Openluchttheater worden ook nog eens twee openluchtfilms vertoond.

Voor alle informatie en meer dagelijkse tips over het festivalprogramma ga naar
www.worldcinemaamsterdam.nl en meld je aan op facebook en/of twitter.


Plaats uw reactie

asMI56ooxz op 22/08/2016

azithromycin price amoxil benicar hct generic equivalent capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.