Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

29/08/2012

Tot Altijd

Fragmenten uit een leven

Nic Balthazar debuteerde luttele jaren terug met Ben X en keert nu weer met Tot Altijd. Ook nu pakt hij een realistisch onderwerp en probeert hij een statement te maken. Dat lukt hem beter dan in het tamelijk overschatte Ben X, maar ook Tot Altijd kan geen meesterwerk genoemd worden.
Tot Altijd is een biografie van Mario Verstraete, een politicus die streed voor het recht om euthanasie te plegen. Hij was tevens de eerste Belg die gebruik maakte van het mede door hem geïnitieerde recht op euthanasie. Mario stond een tiental jaren daarvoor midden in het leven, een jonge student vol wilde ideeën, met een links-progressieve inborst en een gezonde dosis studentikoos gedrag. Dan wordt er op een dag MS bij hem geconstateerd, en hoe meer Mario aftakelt, hoe meer hij er op geënt is op een waardige manier uit het leven te stappen. Dankzij steun van zijn vrienden (ondanks dat ze niet allemaal even blij zijn met zijns keuze) weet Mario zich door de moeilijke jaren heen te slaan, en zijn gevecht voor het recht op een waardige dood maakt van hem een symbool.
 
Een aantal dingen in Tot Altijd zijn enorm goed uitgewerkt. De manier waarop Mario respect krijgt van zijn vrienden, terwijl ze het niet altijd even makkelijk vinden dat hij strijdt voor euthanasie, is goed uitgewerkt. Ze zijn het met Mario eens dat het recht op euthanasie er moet komen, en ze willen hem niet zien lijden, maar tegelijkertijd hebben ze moeite met zijn stervenswens en willen ze hem niet dood zien gaan. De moeilijkheid van euthanasie en de nuances daarin worden uitstekend uitgewerkt. 
 
Ook het acteerwerk is unaniem sterk. Koen de Graeve is werkelijk fantastisch als Mario, en ook Lotte Pinoy (als Mario's knipperlicht-love-interest) blijkt een persoonlijkheid om rekening mee te houden. Geert van Rampelberg als Mario's beste vriend en vertrouwenspersoon is erg goed, en de altijd sterke Eva van der Gucht maakt het beste van een dun geschetste bijrol. 
 
Tot Altijd kent helaas ook een aantal oneffenheden, die helaas komen kijken bij het maken van een biografie. De opzet is ontzettend fragmentarisch, waarbij het eerste gedeelte wegkijkt als een leuke, vermakelijke trailer, en het laatste gedeelte hier en daar wel erg dun uitgesmeerd wordt. De chronologische opzet waarin we telkens kleine fragmenten van het leven van Mario zien, werkt niet en er was beter gekozen voor een meer lyrische, non-traditionele opbouw. Nu is het een beetje “The Greatest Hits van Mario Verstraete”. 
 
Ook de manier waarop de film geschoten is blijkt niet altijd even sterk. Het kleurgebruik is doelbewust flets, met veel aardebruinen en grijstinten, maar erg esthetisch kan het niet genoemd worden. Ook is de beeldkwaliteit niet altijd even sterk, maar dat kan ook aan de schijf liggen. Zeker in de donkerder scènes, binnenshuis, is het beeld trillerig en ietwat wazig. Al met al kent Tot Altijd teveel oneffenheden om echt goed genoemd te worden, maar het is zeker een adequate film. 
 
De schijf
De schijf bevat zoals gezegd niet altijd even sterke beeldkwaliteit, waarbij in de donkerder scènes de details niet altijd goed te zien zijn vanwege de lichte waas in het beeld. Het geluid is wel goed en de schijf kent ook een aantal aardige extra's: een extreem lelijk geschoten maar informatieve making of en een nog lelijker geschoten promo over de ecologische maatregelen bij het maken van de film. 


DVD

23/08/2012

Paradiso Home Entertainment

2.35:1

DD 5.1 DTS

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.