Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

27/10/2012

The Circle of Life

En voor allen, allen voor n

Zanger Bono van de band U2 bezingt in het nummer "One" dat we allemaal één zijn. Naast deze humanistische en enigszins sentimentele boodschap, berust dit gegeven zeer zeker op waarheid. De door de BBC geproduceerde natuurserie The Circle of Life, ook wel Secrets of our Living Planet genoemd, toont aan dat de natuur niet uit losse componenten bestaat maar dat alles met elkaar verbonden is.De serie is opgebouwd uit vier delen van een uur: de tropische jungle, de graslanden, de seizoenwouden en de waterwerelden. De presentatie wordt verzorgt Chris Packham en voorziet de beelden van de nodige uitleg. Een serie als Planet Earth kun je zonder geluid als kijker tot je nemen omdat de imposante beelden voor zichzelf spreken. The Circle of Life heeft veel meer toelichting nodig om alle complexe kruisverbanden helder uiteen te zetten. Zo wordt in de eerste aflevering waarin jungles centraal staan, uitgelegd dat de paranotenboom in het Amazonewoud slechts kan overleven met behulp van een knaagdier, een orchidee en een bijensoort.

De serie toont zeer duidelijk aan hoe belangrijk het is dat ingewikkelde ecosystemen blijven voortbestaan. De eerder genoemde paranotenboom is afhankelijk van drie natuurlijke bondgenoten. Valt één van deze drie weg, bijvoorbeeld door bedreiging vanwege houtkap, dan zal deze boomsoort niet kunnen overleven. Het is uiterst fascinerend om ze ziet hoe alles met elkaar in verbinding staat. Elke dier of plant lijkt een bepaalde taak te hebben om het leven mogelijk te maken. Deze taken en afhankelijkheden zijn gevormd tijdens duizenden jaren van evolutie. De serie is dan ook erg leerzaam en doet je nogmaals beseffen hoe ingenieus de natuur in elkaar steekt. Het laat je echt met andere ogen naar bepaalde dieren of planten kijken.

Naast de prachtige beelden is een hoofdrol weggelegd voor Chris Pacham. Met zijn enthousiasme en overduidelijk liefde voor het onderwerp weet hij zaken informatief uiteen te zetten zonder te vervallen in droge opsommingen. Wie eens verder wil kijken dan slechts mooie natuurbeelden, zal zeer veel plezier beleven aan deze serie. Dit lijkt me ook uitermate geschikt lesmateriaal om tijdens biologielessen te tonen.

De schijf
Zoals bij vele natuurserie op Blu-Ray, staat de serie er interlaced op: 1080i ipv 1080p en dat betekent een weergave van 50 halve beelden per seconde. Dat heeft echter geen enkele invloed op de scherpte van de beelden. Er staan verder geen extra’s op de schijf. Blu-ray

25/09/2012

House of Knowledge

16:9 (1.78:1) 1080i

Dolby Digital

Nederlands

Plaats uw reactie

aset4rsbvv op 22/08/2016

celexa doxycycline vardenafil online no prescription lasix seroquel zithromax
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.