Edinburgh International Film Festival 2013. Dag 1: Openingsfilm Breathe In
Het is weer zo ver, de 67ste editie van het Edinburgh International Film Festival is uit de startblokken en opent met de film Breathe In, geregisseerd door Drake Doremus. Dit low-key voorspelbare familie drama is een enigzins merkwaardige keuze om het festival mee te openen.
Keith Reynolds (Guy Pearce) is muziekleraar op een middelbare school in upstate New York, met enige nostalgie denkt hij terug aan zijn jongere jaren als muzikant in een band. Lesgeven brengt brood op de plank, maar het liefste wil hij zijn leven volkomen toewijden aan muziek. Wanneer de jonge, Britse student Sophie (Felicity Jones), een uitzonderlijk getalenteerde pianospeler, bij de familie Reynolds verblijft, onstaat er een speciale band tussen Keith en Sophie. Zijn vredige familieleven met zijn vrouw, Megan (Amy Ryan), en dochter Lauren (Mackenzie Davis) wordt verstoord en emoties lopen hoog op.
De opening scenes waarin de Reynolds als een gelukkige familie wordt geïntroduceerd, zijn op een nonchalante manier gefilmd; net alsof je als kijker door een nauw kiertje van hun huiskamerdeur kijkt. De scene waarin de familie een spelletje Djenga speelt, voelt geforceerd en verliest daardoor de ongedwongen sfeer die Doremus probeert te creëren. De gesprekken zijn tevens ongedwongen en vaak met veel gemompel om het een vleugje authentiek te geven. Maar dit heeft tot gevolg dat er weinig diepgang is in zowel de dialogen als de karakters. Soms kun je nauwelijks horen wat er wordt gezegd. De voorspelbaarheid van het verhaal zorgt voor het gebrek aan spanning. Op geen enkel moment wordt de kijker op het verkeerde been gezet en neemt het verhaal een onverwachte wending. Pearce en Jones zijn beiden overtuigend in de rollen, maar helaas is dit niet genoeg in combinatie met een mager script.
Helaas is deze openingsfilm oninspirerend en een teleurstelling ten opzichte van voorgaande jaren. Gelukkig is het festival pas begonnen en zijn er nog negen festival dagen over waarin ik vele uren in een donkere bioscoop zal doorbrengen. Het programma bevat 146 films uit 63 landen; ik ben er dan ook van overtuigd dat daar zeker aantal bijzondere en speciale films tussen zitten die de moeite waard zijn.