The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 22/07/2014

Open Grave (2013)

Open Grave (2013)

Gonzalo López-Gallego
Sharlto Copley, Thomas Kretschmann, Josie Ho, Joseph Morgan,... 
Zie meer details
Regisseur Gonzalo López-Gallego leverde in 2011 zijn eerste Engelse langspeelfilm af: Apollo 18. 
Deze found footage horrorfilm kreeg bij ons zelfs een bioscooprelease, maar een hoogvlieger werd het echter niet. De titel kon nergens het niveau halen van bijvoorbeeld zijn El Rey de la Montana uit 2007. Open Grave is diens laatste creatie en kwamen we hier en daar sporadisch tegen op enkele filmfestivals. Vele liefhebbers van het genre hadden lovende woorden over voor deze film, maar dat werd onmiddellijk gecompenseerd door de negatieve kritieken van anderen. De titel werd mede daardoor snel in het Amerikaanse Video On Demand circuit gebracht, wat je het tegenwoordig het best kan vergelijken met het vroegere straight-to-DVD gebeuren.

De tagline van de film wekte mijn interesse op: A man woke up in the wilderness, in a pit full of dead bodies. Die ene zin triggerde diverse denkpistes in mijn brein, waardoor ik er echt nieuwsgierig naar werd, en omvat dan ook volledig het verhaal dat Gonzalo ons wil vertellen.

Open Grave start onheilspellend: het is een apocalyptische avond en het hoofdpersonage, John, is bewusteloos. Door het vallen van de regendruppels op zijn gezicht ontwaakt hij. Zijn lichaam protesteert. Hij probeert overeind te krabbelen en kijkt om zich heen, nog ietwat suf en onwetend. De schrik slaat hem om het hart wanneer het tot hem doordringt dat hij zich bovenaan een massagraf bevindt en hij de enige overlevende blijkt te zijn. Naast hem vindt hij een pistool en net op dat moment wordt vanuit de hoogte een touw naar hem geworpen. Een reddende hand doemt op en strekt zich naar hem uit. Maar wie wil er hem helpen en waarom?

Deze film kan je het best vergelijken met een puzzel die zowel voor het hoofdpersonage als voor de kijker opgezet werd als een ontdekkingsreis in het verleden met als bedoeling enkele ‘Ohs’ en ‘Ahs’ teweeg te brengen, afgewisseld met hier en daar een ‘Natuurlijk’. Het is dan ook heel moeilijk te voorspellen hoe de film zal eindigen aangezien de verhaallijn toelaat diverse wegen in te slaan. Het niveau ligt doorheen de eerste twintig minuten bijzonder hoog, een periode waarin je als kijker absoluut in de onwetendheid blijft hangen. Gesterkt door een goed uitgekiemd script, word je daadwerkelijk nieuwsgierig en vermoed je een parel van een film te hebben ontdekt.

De setting van Open Grave is hoofdzakelijk een uitgestrekt landschap waar diverse ‘barrières’ werden ingebouwd die voor schrik moet zorgen. Sharlto Copley, een opkomende ster in het acteurlandschap, vertoklt de rol van John, het hoofdpersonage, en doet dat goed. Gelukkig maar, want het verhaal en bij gevolg de film werd volledig rond zijn personage geschreven. De rest van de cast doet hun werk zeker naar behoren, maar niemand weet er echt uit te springen. Helaas is niet alles super te noemen. Enkele bedenkingen staken algauw de kop op. Zo zijn er een paar issues rond het zich al dan niet herinneren van bepaalde zaken en ook sommige op het eerste zicht goed gevonden obstakels zijn van wel een heel kinderlijke aard en basic oplossing voorzien. Als laatste wordt het realisme wat beknot door enkele bij de haren getrokken plotwendingen.

Maar laat ons niet te veel mierenneuken. Gonzalo López-Gallego bezorgt ons tot op het einde een leuke en sfeervolle film. Hij kijkt makkelijk weg en ondanks weinig jump scares, ben je toch behoorlijk nieuwsgierig en tegelijk ietwat angstig om wat nog zou kunnen gebeuren. Een leuke film, maar eentje die je misschien wel nooit een tweede maal zal bekijken.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...