Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
03/05/2015

Im Labyrinth des Schweigens

De Tweede Wereldoorlog heeft veel levens geëist. De vernietigingskampen zorgde voor veel dood en bederf. Toen de geallieerde deze kampen ontdekte en de gevangen bevrijde werden de hoge SS officieren veroordeeld voor hun daden. Helaas werden niet alle officiëren veroordeeld. Met name die in kamp Auschwitz actief waren konden vluchten. Tot dat in jaren ’50 een proces opgang werd gezet om de nog niet veroordeelde toch nog voor de rechter te krijgen. Hieruit volgde het tweede Auschwitz proces. Regisseur Giulio Ricciarelli heeft dit verhaal vertaald in zijn debuutfilm Im Labyrinth des Schweigens.De jonge ambitieuze advocaat Johann Radmann (Alexander Fehling) werkt bij een gerenommeerd advocatenbureau. Op een dag komt daar een journalist op de stoep te staan met bewijzen dat er in Frankfurt een oud-SSer werkt op een basisschool. De journalist wil dat het bureau een zaak gaat beginnen tegen deze persoon en andere oud nazi’s. Niemand wil daar iets mee te maken hebben. Radmann ziet er wel wat in. Hij wordt door procureur-generaal Fritz Bauer (Gert Voss) aangewezen om de zaak te onderzoeken.
 
Aangrijpend verhaal
Vanaf dat moment komt Radmann in aanraking met de waarheid. Wat er nu echt gespeeld heeft in de concentratiekampen. En de Duitse regering wil het allemaal in de doofpot houden. Er komen veel emotionele verhalen na boven van oud-gevangen. Het is confronterend. In deze film zie je hoe de Duitse samenleving niets wil weten van hun eigen verleden en de fouten die vele mensen gemaakt hebben. Een aangrijpend verhaal dat nu verteld is.
 
Giulio Ricciarelli heeft met dit verhaal weer even laten zien wat de Duisters in de jaren ’50 niet wilde weten. Hoe erg mensen zijn achtergelaten met een blijvend trauma en hoe dit soort zaken niet verteld werden. Het verhaal zit goed in elkaar en de historische feiten worden goed in beeld gebracht. Het is hierdoor een krachtig verhaal geworden dat door Ricciarelli met oog voor detail en subtiliteit geuit in deze film. Het is zelfs zijn debuutfilm. Waar hij direct een sprong in het diepe heeft gemaakt.
 
Geschiedenis
De cast speelt hun rol met veel overtuiging en realiteit. Alexander Fehling speelt de hoofdrol met veel zelfverzekerdheid en heeft veel sterke tegenspelers tegenover hem staan. Waaronder de bekende Duitse acteur Gert Voss, die de rol van Fritz Bauer speelt. Hij laat sterke acteerprestaties zien in zowel de dialoog als fysiek. Helaas heeft hij de première van de film niet meer meegemaakt. Hij overleed namelijk in juli 2014. Daarnaast bestaat de cast hoofdzakelijk uit toneelacteurs. Hierdoor blijft de film een eigen gezicht hebben en gaat de aandacht niet naar sterrenacteurs.
 
Het is een verhaal waar je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Im Labyrinth des Schweigens is daardoor een verhaal dat vertelt hoort te worden. Want toedracht van het proces is niet eerder op deze wijze in beeld gebracht. En zelfs nu zeventig jaar later voegt dit verhaal zeker wat toe aan onze geschiedenis.
 
Lees ook de interviews met regisseur Giulio Ricciarelli en acteur Alexander Fehling.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.