Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
11/06/2015

Jurassic World

Na 22 jaar is het vierde deel in de Jurassic Park-reeks uitgekomen. Steven Spielberg is de uitvoerend producent en de regie is in handen van Colin Trevorrow. De cast bestaat uit veel nieuwe jonge en frisse gezichten. Waaronder Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Kahn, Ty Simpkins en Nick Robinson. Daarnaast krijgen we een aantal nieuwe dino’s te zien. Jurassic World zit vol spanning en sensatie dat menig kijker terug doet denk aan de jaren negentig. Heerlijk.Waar Jurassic Park stopte, neemt Jurassic World het over. Een goed draaiend dino-themapark op het eiland Ilsa Nublar, waar het allemaal begon. Het nagelaten park van John Hammond is verviervoudigd. Veel moderne attracties laten de bezoeker nog dichterbij de dinosaurus komen. Het park is er voor jong en oud. Van dino’s knuffelen en rijden, tot aan een safari-route in een Gyrobal, langs Stego-saurussen en Diplodocussen.

Indominus Rex
Manager Claire (Bryce Dallas Howard) en directeur Masrina (Irrfan Kahn) willen meer bezoekers genereren. Om dit te behalen hebben wetenschappers een nieuwe dinosaurus gemaakt. De zogeheten Indominus Rex, als het ware een T-Rex 2.0. Deze Rex zal nog meer publiek aantrekken en zelfs de volwassen de stuipen op het lijf jagen. Uiteraard is deze dino natuurlijk erg sterk en zal het park in gevaar brengen. Wat doe je dan met ruim 22.000 bezoekers.

Velociraptor-trainer Owen (Chris Pratt) wordt gevraagd om de nieuwe Rex klaar te maken voor het grote publiek. Alleen hoe reageert het beest daarop, want het enige wat hij kent zijn vier muren en een ketting met vlees. Dat wordt een zware opgave. Elders in het park verblijven de neefjes van Claire, Gray (Ty Simpkins) en Zach (Nick Robinson), alleen wanneer zij even de weg kwijt zijn is het aan Owen om hun terug te brengen als er chaos  in het park ontstaat.

Als we kijken naar Jurassic World lijkt het alsof het tweede en derde geheel vergeten worden. Deze bestaan niet. Hier wordt namelijk regelmatig gerefereerd aan het eerste deel. Dit is met veel zorg en detail gedaan. Zo wordt de oude 4x4 Jeep van stal gehaald en zijn er nog een aantal andere zaken die nog even worden aangehaald. Dit maakt het verhaal completer dan zijn voorgangers.

Geloofwaardig
En heb ik het nog niet eens gehad over de gaaf uitziende dinosauriërs. Door de huidige technieken zien ze er eg gelikt en mooi uit. Ook de nieuwe Indominus Rex is zeer geslaagd. Maar ja het blijven dieren. Leuk om te zien, maar op een gegeven moment weet het wel. Het zijn veelal de Rex en Velociraports die de boventoon voeren in deze film.

De cast zorgt voor geloofwaardig spel en reageert goed op de dieren. De dialogen zijn niet zo sterk, maar dat hoeft ook niet. Het oog krijgt al genoeg voorgeschoteld. Acteur Vincent D’Onforio die Hoskins speelt, komt het minst uit de verf. Hij geeft zijn personage niet genoeg ruggengraad. De actiescènes zitten goed in elkaar, met name de scene op de motor is bij gebleven.

Speelgoed-ding
Jammer is dat de helikopter als een speelgoed-ding door de lucht vliegt. Bij het begin klopt de verhouding met de achtergrond niet en valt weg in het groter geheel. Dat is jammer, want verder ziet alles er goed en indrukwekkend uit. De ‘hamsterbal’ is technisch de beste uitvinding in deze film. En erg gelachen om Jimmy Fallon die een bescheiden rol heeft in het verhaal. Jurassic World is een goede blockbuster om de zomer mee te beginnen.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.