Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
29/10/2015

Spectre

Het is alweer de 24e James Bond film, Spectre. Eindelijk wordt het verhaal van de geheime organisatie Spectre aan het licht gesteld. Hier werd in de eerste Bondfilm Dr. No al eens over gesproken, maar door de rechten die op het verhaal lagen is het nooit verfilmd. Maar nu is dat wel het geval. Regisseur Sam Mendes is wederom in de regiestoel gaan zitten en we zien Daniel Craig als James Bond 007 schitteren. De producenten hebben een ruim budget genomen en laten dat ook zeker zien in dit spektakelwerk. En een cast dat er niet om liegt.James Bond (Daniel Craig) komt voor een moeilijke opgave te staan. Via wijlen M (Judi Dench) heeft Bond een naam gekregen die in relatie zou staan met de geheime organisatie Spectre. Hij gaat achter deze persoon aan en komt daarmee in Mexico stad tijdens de dag van de doden. Wat een sfeer neer zet zoals in Live and Let Die, iedereen is verkleed in een geraamtekostuum. Hier worden bepaalde woorden gesproken over een aanslag. Gelukkig weet Bond hier een stokje voor te steken. Alleen weet hij nog niet wie hier achter zit.

Geheime diensten
Bond komt in een web te zitten dat niet veel goeds zal brengen. MI6 dreigt te verdwijnen, want de directeur Max Denbigh (Andrew Scott) van het Centrum van de Nationale Veiligheid wil een wereldwijde samenwerking tussen de geheime diensten om zo de criminelen gezamenlijk op te sporen, te stoppen en uit te schakelen. De nieuwe M (Ralph Fiennes) ziet de bui al hangen en geeft 007 opdracht om even rust te nemen.

Bond kan Bond natuurlijk niet zijn en maakt nog bonter door zijn eigen pad te trekken. Met hulp van Moneypenny (Naomi Harris) en Q (Ben Whishaw) gaat hij op zoek naar het brein achter Spectre. Hiervoor zal hij vele opstakels uit de weg moeten gaan om uiteindelijk de slechterik te vangen. En daarnaast ook zijn eigen verleden onder ogen moeten zien.

Moordmachine
Sam Mendes heeft met Spectre wederom een sterk bond-verhaal op het witte doek gebracht. De stunts zijn nog groter dan in Skyfall en de bondgirls nog mooier. Hij heeft elementen uit de vorige delen mooi verweven in dit verhaal. Met daarbij een aantal nieuwe gezichten. Oud WWE worstelaar Dave Bautista is Mr. Hinx, een sterke moordmachine die het gemunt heeft op Bond. Zijn fysieke aanwezigheid laat zien dat hij een gevecht niet uit de weg gaat. Zijn personage is te vergelijken met die van Jaws. Hij heeft geen dialoog, want zijn vechtlust is wat telt. Christoph Waltz is te zien als Franz Oberhauser, de vijand van Bond. Dit speelt hij op een mooie en toch wel ingetogen wijze. Hij heeft het meer van zijn woorden. En dat maakt Waltz ook een goed acteur. Hij past wel in de wereld van 007.

Mooie dames zijn ook weer van de partij. Actrices Monica Bellucci en Léa Seydoux laten zien dat ze voor Bond zwichten, maar niet een gewone vrouw zijn. Beide dames laten zien dat ze de titel ‘Bondgirl’ meer dan waard zijn. Ze zijn niet alleen goed in verleiden en mooi zijn, maar hebben ook geheimen. Sluwe vrouwen die zich niet in een keer laten vangen. Dit maakt het voor Daniel Craig weer een uitdaging om zijn voorkomen wederom te laten aansluiten op de vorige delen. Hij doet dit met veel succes. Met tegenwichten als Bellucci, Waltz, Fiennes en Bautista ontstaan er sterke dialogen en interessante scenes.

Brokstukken
Verder bevat de film weer spectaculaire actiescènes. Wilde achtervolgingen door de straten van Rome, rondvliegende brokstukken in Mexico-stad en indrukwekkende locaties. Die tevens op zeer mooie wijze in beeld zijn gebracht door onze eigen Hoyte van Hoytema. Alles is uit de kast getrokken om Skyfall te overtreffen. Dat is zeker gelukt. Menig (Bond)filmfanaat zal met veel plezier naar Spectre kijken en genieten van dit pareltje.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.