Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
01/02/2017

The Great Wall

Visionaire regisseur Zhang Yimou heeft voor het eerst een Engelstalige film afgeleverd. Met The Great Wall vertelt hij het verhaal over de Chinese muur die al eeuwen lang een belangrijke betekenis heeft binnen de Chinese cultuur. Nu laat hij dit enorme bouwwerk van zesduizend kilometer lang de hoofdrol spelen in dit actieavontuur waarin we Matt Damon zien schitteren in een decor vol visuele effecten en een prachtig kleurenpalet van Chinese kunsten die we nog niet eerder zo gezien hebben.
Het verhaal begint met William Garin, een dief, moordenaar en beoefend boogschutter, (Matt Damon) die samen met zijn kompaan Pero Tovar (Pedro Pascal) op zoek zijn naar het wel bekende zwarte poeder ook wel buskruit. Tijdens hun zoektocht worden ze midden in de nacht overvallen door een mysterieus wezen. Garin gaat het gevecht met het wezen aan en ontkomt maar net aan de dood. Het enige wat er van het beest achterblijft is zijn arm.
 
Vrijbrief
Ze weten niet hoe snel ze hun route moeten vervolgen totdat ze in een hinderlaag worden gebracht. Opgepakt door de bewakers van de Chinese muur worden ze bijna veroordeeld tot de doodstraf. De afgehakte arm zorgt voor een vrijbrief waardoor ze in leven blijven. Maar dan wordt er aan de bel getrokken. De muur zal worden aangevallen door hetgeen wat Garin gedood had.
 
Generaal Shao (Hanyu Zhang), commandant Lin Mei (Tian Jing) en strateeg Wang (Andy Lau) vertellen de westerlingen Garin en Tovar dat het gaat om een aanval van de Taotie. Die sinds de inslag van een komeet aanwezig zijn in dit gebied en alles wat op hun pad komt op eet en vernietigd. De bewoners van China worden hiermee opgejaagd en het is aan de muur om deze wezens buiten de deur te houden. Vanaf dat moment is het aan Garin en Tovar om te kiezen, gaan we de Chinezen helpen of gaan we naar huis met het zwarte poeder.
 
Verdedigingsmuur
Yimou heeft met The Great Wall even een spektakel film laten zien waarbij je van het ene in het andere visuele beeld wordt geworpen. En hij laat zien dat de muur voor hete vuren heeft gestaan. Met indrukwekkende verdedigingsmachines en acrobatische vechtkunsten is de vijand niet gemakkelijk over de muur te krijgen. Het is wel even wennen om te zien dat Yimou eens een Engelstalige film gemaakt heeft, waarbij het Mandarijn ondergeschikt is. En dat ook nog eens in China is opgenomen. Hij geeft even een andere betekenis aan de oorspronkelijke verdedigingsmuur in het noorden van China. Maar laat realistische en fictieve aspecten elkaar ontmoeten in dit actie-avontuur.
 
Een interessante cast van zowel Chinese als westerse-acteurs die elk schitteren in hun rol. Matt Damon die eens even niet in de wereld van Jason Bourne staat, maar even terug in de tijd waarin men nog met speren en pijl en boog de strijd met elkaar aan gingen. Hij geeft zijn personage voldoende bagage en geloofwaardigheid waardoor we eens de andere kant van Damon zien. En de pijl en boog hem op het lijf geschreven staan. Zijn medespeler Pedro Pascal speelt juist een personage die het verhaal van humor voorziet. Met zijn Spaans-Engels accent steelt hij de show en geeft de vele acties even wat lucht.
 
Mandarijn
De Chinese cast komt overtuigend over en spreekt gelukkig niet alleen maar Engels, in tegendeel. Maar enkel een paar acteurs spreken Engels. De overige alleen in het Mandarijn en dat maakt de film van Yimou ook weer origineel. En blijft het een serieus verhaal en is het niet ver-engelst.  Ook al vecht men tegen monsters, het principe is het zelfde. Het proberen uit te schakelen van je vijand en hierbij met name de leider te vinden die de touwtjes in handen heeft.
 
Ook al is dit niet een film die de kwaliteit van Hero of House of Flying Daggers kan evenaren. Yimou heeft een onderhoudende film afgeleverd, waarbij hij hier en daar iets uit de bocht vliegt met zijn monsters, maar laat zien dat hij nog steeds blijft door ontwikkelen in zijn manier van filmen, het gebruik van de effecten en niet te vergeten de toevoeging van 3D. Want dat laatste is zeker een toevoeging in The Great Wall, waarbij de actie-scenes intens beleeft worden. Veel kijkplezier!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.