Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
25/04/2017

Oscuro Animal

Drie vrouwen in Columbia moeten overleven als dezplasados na een ingrijpende gebeurtenis die allemaal terug te leiden zijn naar de FARC, in de film als AAC aangeduid. De film is gespeend van dialoog waardoor de omgevingsgeluiden een sterke vierde personage worden. Speels wordt met online en offline geluid omgegaan. Beelden die doen denken aan Dennis Hopper schilderijen werken rustgevend waardoor de film een rust en kalmte weet te bewaren.
We maken als eerst kennis met Rocio (Marleyda Soto) die, als ze terug komt van kleding wassen, merkt dat de paramilitairen haar dorp hebben overvallen en iedereen hebben meegenomen. Ze besluit haar boeltje te pakken en te vertrekken. Ze wordt zo en van de meer dan een miljoen ontheemden (dezplasados) die in Columbia leven. De tweede vrouw heet La Mona (Jocelyn Meneses). Ze is het sloofje van een commandant van de AAC. Als deze haar voor de zoveelste keer verkracht, steekt ze hem neer. Deze daad maakt haar ook een vluchteling.
 
Aftakelen
De derde vrouw is lid van het AAC. Nelsa (Luisa Vides Galiano) was ooit liefje van de commandant, maar ruimt nu lijken op die de AAC in de weg liggen. We zien haar aftakelen, ze wil uit de paramilitaire beweging en haar desertie lukt haar ook. Maar deze daad zorgt ervoor dat ze ontheemd raakt. Ze reist net als de twee andere vrouwen naar Bogota waar de muren zijn beplakt met posters van verdwenen Colombianen.
 
Ondanks deze ingrijpende gebeurtenissen weet debuterend regisseur Felipe Guerrero de kalmte te bewaren in bijna sereen aandoende beelden. Oscuro Animal, een met steun van het Hubert Bals Fonds gemaakte film, geeft ruimte aan de in het nauw gedreven vrouwen. Het ontbreken van dialogen scherpt je gehoor voor al het omgevingsgeluid: de cicaden in het regenwoud, de bachata uit de radio en het storten van de regendruppels uit de moessonbuien. De camera beweegt amper waardoor elk detail gezien wordt, waar duidelijk over is nagedacht. Uw recensent voelde zich weer in Zuid Amerika.
 
Oscuro Animal is vanaf 27 april te zien in de Nederlandse filmtheaters.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.