Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
15/06/2017

Mountain

Mountain is een trage, gespannen en benauwde film over een orthodox-Joods gezin dat op de begraafplaats van de Olijfberg in Jerusalem woont. In een versluierend scenario ontbindt het huwelijk zich onder de stenen last van religieuze orthodoxie.In Jeruzalem woont de jonge Zvia met haar man en vier kinderen. Ongewoon is dat ze op het kerkhof wonen in een huis met weinig ramen en een stalen deur. Haar man is docent, workaholic en diepreligieus. Als ze overdag alleen thuis moet blijven, wandelt ze over het kerkhof, een begraafplaats van zowel joden, christenen als moslims. Ze maakt af en toe een praatje met de Arabische grafdelver en met een toerist. Waar we eerst een scheiding van bed door haar ongesteldheid zien, ontdekken we langzaam de onbegeerte van haar man.

Getuige
Gedreven door eenzaamheid en verstoken van intimiteit van haar man, die avonds erg moe is en slaapt, sluipt ze stiekem het huis uit om op het kerkhof in het donker te dolen. ‘s Nachts is het kerkhof het territorium van pooiers en prostituees. Als getuige van openbare seks is, is ze van streek. Een nieuwe wereld gaat voor haar open. Deze wereld maakt blijkbaar iets los, trekt haar aan en stoot haar tegelijk af. Ze gaat deze verborgen nachtelijke kant van de berg verkennen, terwijl ze ondertussen overdag de normale, vrome huisvrouw probeert te zijn. Totdat er een moment aanbreekt dat de nieuwe wereld te dichtbij komt.

Mountain, is het speelfilmdebuut van de jonge, Israëlische Yaelle Kayam (1979). Het is een poëtisch gedraaid en visueel sterk opgebouwd portret van een vrouw die uiteindelijk voor zichzelf lijkt op te komen. Gedurfd is het gegeven dat er geen noot muziek in de film wordt gebruikt. Kayam stelt in Mountain de vraag hoeveel vrouwen er gevangen zitten in een keurslijf van mannelijke dominantie. Waarom, zo stelt de regisseuse, zou het voor een vrouw ongewoon zijn om geinteresseerd te zijn in seks? Waarom mag het niet?

Het slot roept de vraag op of we haar goed genoeg kennen en of we doordringen zijn van het religieuze gevoel welk ze meedraagt.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.