Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
14/09/2017

Knife in the Clear Water

In de afgelegen provincie Ningxia woont de oude Ma Zishan met zijn familie, behorend tot de minderheid van de islamitische Hui-Chinezen. Naar oud voorschrift wil de familie dat de vader hun enige stier offert voor de ceremonie voor het overlijden van zijn vrouw. Maar zowel Ma als de stier hebben daarover zo hun eigen twijfels, in deze wonderschoon gemaakte, fascinerend schilderachtig, fabel van een film.Voor zijn bijtijds magisch realistisch aandoend portret van een kleine moslimgemeenschap in de ruige natuur van landelijk China, werkte Wang uitsluitend met lokale bewoners, die verrassend expressief acteerwerk afleverden. Als beeldformaat koos hij de 4:3-ratio, hetzelfde vierkantige beeld dat ook de films van Andrei Tarkovski kenmerkt. Zijn inspiratie komt weer van schilders als Andrew Wyeth en Jean-François Millet.
 
Traditie
In deze contemplatieve film over leven, dood en overleven staat Ma Zishan, een oudere Hui-Chinees, voor een dilemma. Zijn, door het gehele dorp geliefde, vrouw is overleden, dus moet er volgens traditie veertig dagen later een ceremonie voor haar gehouden worden. Natuurlijk wil hij die ceremonie ter nagedachtenis van zijn vrouw houden, maar hoe moet hij alle gasten voeden? Zijn zoon raadt hem aan de oude stier te slachten, maar Ma houdt van het trouwe dier. Toevallig of niet, de stier wordt ziek, alsof hij het naderende onheil voelt aankomen, Ma Zishan verzorgt hem. Dit geeft hem rust.
 
Knife in the Clear Water laat het compromisloze leven zien van de Hui, Chinese moslims die op eenvoudige wijze van het land leven. De film werd door Variety omschreven als een ‘etnografische pastorale’ maar ook als onopgesmukt, aards portret van een straatarme plattelandsgemeenschap. In de verstilde, lange shots van het mistige, bergachtige Noord-China, houden met geheven hoofd boeren de dorpsbewoners een bestaan bij elkaar en eren ze daarnaast eeuwenoude islamitische spirituele tradities.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.