Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
24/10/2017

A Gentle Creature

Een vrouw woont alleen aan de rand van een Russisch dorp zoals er zo veel zijn. Haar man zit veroordeeld voor moord in de gevangenis. Op een dag krijgt ze het pakket retour dat ze naar hem had gestuurd. Zonder er veel woorden aan vuil te maken, besluit ze naar de afgelegen gevangenis te reizen voor een verklaring. Zo begint dit verhaal van de strijd tegen een schier onneembare vesting, waar sociaal onrecht en willekeur aan de orde van de dag zijn. In de trein ontmoet ze de eerste van vele passanten die in hun eigen werelden gestrikt lijken te zitten. Antwoorden doet men niet, maar men steekt van wal in een op heldendaden en nostalgie gebaseerde monoloog. Men zingt opera, drinkt, huilt en neemt het ervan. Met lede ogen zien we dit aan.

Schimmen

Het is een wereldrijk in verval. Schimmen van het verleden doemen op in lang gerekte shots waarbij je de eenzaamheid en mistroostigheid van het land voelt. De medewerkers van de gevangenis zijn door en door corrupt en de ogenschijnlijk lieve en behulpzame dorpsbewoners blijken al even onbetrouwbaar. Toch zet de vrouw door om haar man te kunnen spreken.

A Gentle Creature
is de derde speelfilm van Sergei Loznitsa en werd vanuit Nederland en de rest van Europa gefinancierd. Het misantropische drama, geïnspireerd op Fjodor Dostojevski’s gelijknamige verhaal, werd dit jaar in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm. Het laat je achter als door een moker geslagen. Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.