Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
01/12/2018

Den skyldige

De Deense thriller Den skyldige (The Guilty) van regisseur Gustav Moller geeft de kijker de ruimte om veel scenes zelf in te vullen. We zien namelijk politieagent Asger Holm (Jacob Cedergren) aan het werk in de meldkamer van de politie. Als hij een melding krijgt van een jonge vrouw die op dat moment ontvoerd is, begint er voor Asger een zenuwslopend spel om deze vrouw vanaf een afstand te redden. Alleen als hij steeds meer te weten komt over de toedracht, komt hij in een positie waar hij drastische keuzes maakt. Die uiteindelijk grote gevolgen kunnen hebben.
Deze film grijpt de kijker vanaf het begin tot het eind. Je maakt een aantal uur mee van politieagent Asger Holm. Die voor een korte periode werkzaam is in de meldkamer van de Deense politie. Hij is van origine een agent in het veld en niet op kantoor achter een scherm om telefoontjes aan te nemen. Dat is dan ook de uitdaging voor hem zodra hij Iben (Jessica Dinnage) aan de telefoon krijgt. Zij is namelijk ontvoerd. Alleen hoe kan je zo iemand dan helpen? Asger grijpt zijn kans om vanuit zijn stoel deze zaak op te lossen en haar vrij te krijgen. Kosten wat het kost. 
 
Meldkamer
Regisseur Gustav Moller heeft dit onderwerp op een zeer eenvoudige, maar geniale manier weten te vertellen. Je ziet namelijk niet meer dan de hoofdpersoon en wat medewerkers in de meldkamer. Dat is het. Dan denk je al snel, gaat dat niet vervelen. Integendeel, je wordt dan echt in het verhaal gezogen en zit bovenop alles wat er bij Asger aan telefoontjes binnenkomt. Je voelt je net zo machteloos als hem. Van buitenaf moet het opgelost en onderzocht worden. Hij kan alleen maar meldingen maken en collega’s inzetten waar nodig.
 
Doordat het zo goed gefilmd is en het spel erg sterk is. Kan jezelf de zaken die buiten de meldkamer afspelen invullen en voor je zien. Dit maakt het verhaal zo uniek en intens spannend. Acteur Jacob Cedergren geeft de hoofdpersonage zoveel bagage mee dat hij de emoties en dialogen op een zeer overtuigende manier neerzet. Een klasse acteur die met zeer weinig, iets groots en interessants maakt. De close-ups en details zorgen voor een extra spanningsboog die goed voelbaar is. 
 
Realistisch
Ook al hoor je stemmen door de telefoon, je weet dat er iets niet in orde is aan de andere kant van de lijn. Dit wordt door de ‘stem’ acteurs op realistisch overgebracht. Mede door de intonatie van de stem en de fragiele klanken gaat je aandacht daar volledig naartoe. Je verveelt je geen moment. De spanning verslapt niet, want je zit er middenin. Een must-see! Naast de film bevat de Blu-ray een aantal trailers. 


Blu-ray

12/12/2018

September Film

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Deens

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.