Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
10/12/2018

L’Apparition

De Franse dramafilm L’Apparition (De verschijning) van regisseur Xavier Giannoli gaat in op een onderwerp dat voor velen een onbekende betekenis heeft. We zien hoe journalist Jacques (Vincent Lindon) die veelal verslag doet uit oorlogsgebieden. Net zijn fotograaf verloren heeft tijdens een ontploffing. Zelf heeft hij daar beschadigd gehoor aan over gehouden en heeft het nog moeilijk met de mentale verwerking ervan. Dan wordt hij gebeld door het Vaticaan. Hij wordt verzocht om daar naartoe te gaan en in opdracht van de kerk af te reizen naar een klein Frans dorpje.

 

Hier heeft de 18-jarige Anna (Galatéa Bellugi) een verschijning van de Maagd Maria gezien. Dit verhaal verspreid zich wereldwijd, waardoor het dorp overspoelt wordt met pelgrims. Jacques zal deel uitmaken van een onderzoekscommissie die de echtheid van deze verschijning zal onderzoeken. Alleen Jacques is niet iemand die volgens het boekje werkt en zal graven naar waarheden om uiteindelijk te oordelen of deze verschijning wel echt is gebeurt.

Emotie
Bij het zien van deze film wordt je als kijker overspoelt met informatie. Waardoor het verhaal beste zwaar wordt gedraagt en het in verschillende hoofdstukken wordt vertelt. Niets mis mee, maar de vele dialogen zorgen ervoor dat je wel moet opletten om het verhaal te blijven volgen. Acteur Vincent Lindon speelt overtuigend en maakt van Jacques een sterk persoon die niet stopt, maar een echte doorzetter is. De jonge actrice Galatéa Bellugi maakt een goede indruk met haar spel. Ze weet te kijker aan zich te binden. Je moet blijven kijken om te weten wie ze eigenlijk is en wat haar drijfveer is om dit te doen. Emotie is veelal het belangrijkste dat zij in haar rol laat zien.  

De regisseur schetst een beeld over de macht die de kerk heeft. Hoe men vanuit het Vaticaan de regie voert aangaande een verschijning van een heilige. Of dit dan wel of niet echt is. Mensen halen kracht van dit soort onverklaarbare gebeurtenissen. Dat is al een belangrijk aspect. Zeker nu de kerk regelmatig negatief in het nieuws komt en de kerkgangers minder vaak naar de kerk komen. Het positieve van deze film is dan ook dat je ziet wat voor invloed dit heeft op de gelovigen die in grote getalen naar zo’n plek gaan. Zonder eerst na te denken of het wel echt gebeurt is.

Filmhuisliefhebbers
Op deze manier is deze film dan ook vertelt. De kijker kan zelf oordelen of dit wel echt is. En de kerk heeft daar nu eenmaal een standpunt in. Althans vanuit het Vaticaan. De plaatselijke gemeenschap vind het natuurlijk fantastisch als zoiets in een dorp gebeurt. Maar goed, dit is een film die voor de filmhuisliefhebbers zeker interessant is. Naast de film bevat de DVD helaas geen extra’s.DVD

28/11/2018

September Film

Breedbeeld 16:9

Dolby Digital 5.1, Frans, Engels

Nederlands, Frans, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.