Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
07/01/2019

Under the Silver Lake

De cultfilm Under the Silver Lake van regisseur en scriptschrijver David Robert Mitchell laat het verhaal zien van Sam (Andrew Garfield) een gewone alledaagse jongeman die in Los Angeles geniet van het leven. Hij woont in een appartementencomplex. Af en toe kijkt hij vanaf zijn balkon met een verrekijker naar zijn buurvrouw (Wendy Vanden Heuvel), die veelal halfnaakt door haar huis paradeert en haar vogels liefdevol verzorgt. Alleen dan merkt hij de mooie jonge vrouw Sarah (Riley Keough) op. Ze neemt een duik in het zwembad en heeft een schattig hondje. 
Sam wil weten wie ze is. Op een avond stuit hij op haar en wordt uitgenodigd voor een drankje. De vonk slaat over, alleen de volgende dag is ze verdwenen. De woning staat leeg. Waar is deze mooie vrouw gebleven? Hij start een speurtocht, want ze kan toch niet zomaar verdwenen zijn. Vanaf dat moment rolt hij van de ene in de andere verbazing. Met ook nog een hondenmoordenaar die Los Angeles onveilig maakt. En een plaatselijke schrijver die de wereld uitpluist met verschillende theorieën die denkt dat er verschillende demonen zijn die op de loer liggen.
 
Hitchcock
Regisseur David Robert Mitchell en zijn crew hebben met Under the Silver Lake een verhaal vertelt die niet alleen filmisch helemaal geweldig is, maar een diepere laag bevat. De film ademt de jaren ’60-’70 uit met veelal steady-shots en beangstigde muziek alla Alfred Hitchcock. Er zijn door de makers veel scenes die refereren naar oude klassiekers. Daarnaast wordt er een boodschap overgebracht op de kijker die in 2011, het jaar waarin het verhaal zich afspeelt, nog niet aan de orde was. De digitale wereld en alle informatie die tot ons komt.
 
Boodschappen die in muziek verstopt zit en ons wil vertellen wat we willen zien of horen. Deze film wil ons laten zien dat je niet alles maar voor lief moeten nemen. Onder de oppervlakte zit veel meer, dan wat het hoesje of de buitenkant van iets laat zien. Ga juist opzoek naar bijvoorbeeld de persoon achter de huid. Wie ben je en wat brengt jou tot waar je nu bent. Is dit wie je wil zijn? 
 
Kunstuitingen
Op een zeer indrukwekkende en mooie manier is dit onderwerp in beeld gebracht. Als je op zoek bent naar iets moois, of je wil niet bij de menigte of hype horen, dan doe je er niet toe. Je sterft dan als het ware en wordt buitengesloten. Mitchell heeft dit gemengd wat verschillende kunstuitingen doorkruist. De cast heeft dit op een zeer goede manier gespeeld. 
 
Met name hoofdrolspeler Andrew Garfield laat zien dat hij zijn werk goed begrijpt. Zijn spel heeft een bepaalde continuïteit die de personage karakteriseert en vanaf het begin tot eind boeiend houdt. Hij trekt de kijker echt naar zich toe. De personages die hij gaande weg tegenkomt zorgen elk voor interessante scenes en sterke dialogen. De sfeer veranderd er dan ook weer omheen. Waarbij je soms ook aan Monty Phyton zal denken. Een mix van een bizarre wereld dat verweven is in het heden. Wat uiteindelijk resulteert in een pakkend verhaal met een boodschap. Ga dit zien en geniet, want het is zeker de moeite waard. Naast de film bevat de Blu-ray geen extra’s.


Blu-ray

11/12/2018

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands, Engels, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.